,,Soba" Marka Srejića, o odrastanju u sredini koja ne prihvata različitosti: Videćemo da li je ovo bila ludost ili hrabrost (FOTO)

08.10.2020

20:08 >> 20:40

0

Bavi se teškim odrastanjem drugačijeg deteta u patrijahalnom društvu, te nerazumevanjem i neprihvatanjem LGBT zajednice

,,Soba" Marka Srejića, o odrastanju u sredini koja ne prihvata različitosti: Videćemo da li je ovo bila ludost ili hrabrost (FOTO)
Copyright Marko Srejić Foto: 24sedam

Novinar Marko Srejić je danas, 8. oktobra, posle dve godine rada predstavio javnosti svoju prvu knjigu, autobiografiju koja nosi naziv ,,Soba”. Priča o teškom odrastanju u patrijahalnoj sredini koja ne prihvata različitosti, tera na pogrešne poteze, a usput i ostavlja traume i ožiljke, mnoge će inspirisati da se suoče sa svojim strahovima i tako napuste tesnu ,,sobu”.

– Više od deset godina sam razmišljao o ovoj knjizi. Da li je to dobar potez, treba li to, pre svega, da uradim ja… Očigledno da je trebalo. Videćemo da li je ludost ili hrabrost – rekao je za 24sedam Marko.

– Soba o kojoj pišem je najintimnije mesto koje me poznaje. U njoj sam sam voleo, plašio se, plakao, smejao se… Soba je nešto što će, verujem, mnogima značiti.

Na pitanje kome bi ovu knjigu najpre preporučio, odgovorio je:

– Mogo sam razmišljao o tome. Mislim da bi roditelji trebalo da budu oni koji će je pročitati, jer su oni ti koji na početku prave najviše grešaka, kada kod svog deteta uoče nešto drugačije, njima nepoznato. Tu kreće vrtlog iz kojeg se teško izlazi, a u kojem uglavnom ispašta dete.

Marko Srejić Foto: 24sedam

Autor je, inače, u okviru promocije ,,podigao” nekoliko belih zidova, pa pozvao goste da na njima ispišu svoje najveće strahove. Njegov je, trenutno – povratna informacija.

– Definitivno, reakcija ljudi. To mi je danima pod kožom i veoma je se plašim.

Sve vreme rada na knjizi imao je veliku podršku okoline.

– Kolege i najbolji prijatelji su me najviše podržali, pa i porodica, iako večeras nisu ovde. Oni nisu neko ko bi me podržao van sobe, ali to poštujem. Sada i razumem – iskren je bio on.

– Nisam razumeo godinama unazad, ali sada razumem veoma dobro. Zato sam i napisao knjigu, da njima oprostim što ih razumem, ali i da oproste oni meni što, možda, radim nešto što im se ne dopada.

Za njega, ljubav je najveći pokretač, a ne strah

– Ljubav je definitivno najveći pokretač. Ona mora da bude pokretač! – zaključio je Marko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike