Premijera "Živog čoveka" u Nemačkoj; Đuričko: Napravili smo emotivan rokenrol film

17.10.2020

12:00 >> 08:43

0

Melanholična komedija Olega Novkovića o čoveku koji nakon velikih razočaranja u svoje najbliže pokušava da vrati slobodu, govori o tome šta je sloboda i

Premijera "Živog čoveka" u Nemačkoj; Đuričko: Napravili smo emotivan rokenrol film
Copyright Promo /Jovan Ilić

Novi film Olega Novkovića “Živ čovek” imaće premijeru na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, među dvanaest istočnoevropskih dugometražnih igranih filmova koji će se od 3. do 11. novembra nadmetati za nagrade u glavnom takmičarskom programu.

U istom programu naći će se još jedan srpski film, “Oaza” reditelja Ivana Ikića. Reč je o ostvarenju koje od svetske premijere u zvaničnom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji postojano ubira nagrade. U Kotbusu će biti prikazana i zapažena manjinska srpska koprodukcija – celovečernji igrani film “Mater” u režiji Jureta Pavlovića. I ta dva ostvarenja, kao i “Živ čovek”, nastala su uz podršku Filmskog centra Srbije.

Novkovićevo ostvarenje je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočaranja u svoje najbliže pokušava da vrati slobodu, a o tome šta je sloboda i kada je čovek živ, kako reditelj objašnjava, govori ovaj film. Po završetku snimanja, glavni glumac Nikola Đuričko nije krio zadovoljstvo zbog rada na ovom projektu.

– Moram da priznam da s nestrpljenjem očekujem da vidim ceo film kad bude završen. Moj je utisak da smo napravili jedan veoma zanimljiv, pametan, emotivan i pravi rokenrol film. Milena Marković je napisala odličan scenario i, moram krajnje sebično da dodam, vrhunsku ulogu Đele, koju ja igram. Đela nosi ceo film i za mene je to bilo pravo zadovoljstvo. Moju suprugu igra Nada Šargin, koja je još jednom potvrdila da je u vrhuncu svoje forme, Bojan Žirović igra mog drugara, i mislim da se naš privatni odnos samo preslikao na film. Želeo bih da pomenem i mlade glumce koje ćete imati prilike da vidite, a to su: Jana Bjelica, Filip Hajduković i Iva Milanović. Sa Olegom Novkovićem sam samo jednom radio pre ovog filma ali znam dobro za njegov profesionalizam, njegovu posvećenost, strast i temeljne pripreme, što ni ovog puta nije izostalo. Hteo bih da iskoristim priliku i da zahvalim Urošu Laziću i Ljiljani Đuričko, producentima filma, koji da su prepoznali ovaj tekst i koji su svim silama omogućili da imamo zaista vrhunske uslove i potpunu posvećenost ovom projektu. Nadam se da će i publika sa nama podeliti radost i uzbuđenje koje smo mi, kao i cela ekipa, ugradili u ovaj film – kaže Đuričko.

Promo / Jovan Ilić

Pored njega, glavne uloge tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi.

Oleg Novković je reditelj filmova “Kaži zašto me ostavi”, “Normalni ljudi”, “Beli beli svet”, “Otadžbina”, a već dva puta je ovenčan Glavnom nagradom festivala u Kotbusu – za filmove “Rudarska opera” (2006) i “Beli beli svet” (2010).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike