Džulija Roberts: Osmeh zgodne žene vredan dve i po milijarde dolara

29.10.2020

16:30 >> 10:59

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedna od najslavnijih i najlepših glumica na svetu i dalje predstavlja sinonim prave holivudske zvezde

Džulija Roberts: Osmeh zgodne žene vredan dve i po milijarde dolara
Copyright Profimedia

Džulija Fiona Roberts rođena je na današnji dan, 28. oktobra 1967. godine u Smirni, u Džordžiji. Ima engleske, nemačke, švedske, irske, škotske i velške krvi. Kao dete je svirala klarinet i želela da postane veterinar zbog velike ljubavi prema životinjama, ali nakon završetka srednje škole i pohađanja Univerziteta Džordžija, gde studirala novinarstvo, odlazi u Njujork da se bavi glumom. Karijeru je započela 1987, u niskobudžetnim ostvarenjima u kojima je imala samo nekoliko rečenica. Prvi filmovi u kojima je imala zapažene uloge bili su „Zadovoljstvo“, sa Lijamom Nisonom, i „Mistična pica“, oba iz 1988. Sledeće godine dobila je ulogu neveste obolele od šećerne bolesti, u drami „Čelične magnolije“, i za nju bila nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu.

Pre filmske karijere radila je kao model, a svetsku slavu je stekla 1990, zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu „Zgodna žena“. Nova holivudska ikona je rođena, gotovo preko noći, i postala je jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica svih vremena. Džulija se za ulogu svoje karijere izborila u konkurenciji sa Deril Hanom i Meg Rajan, tadašnjom velikom zvezdom ljubavnih drama. Tema filma je romansa koja se rađa između prostitutke i biznismena, kog tumači Ričard Gir. Film je širom sveta zaradio više od 460.000.000 dolara, što ga stavlja na četvrto mesto na listi romantičnih komedija sa najvećom zaradom, pa se smatra finansijski najuspešnijim filmom u Džulijinoj karijeri.

Nakon „Zgodne žene“, nižu se romantične komedije koje postižu veliki uspeh u celom svetu – „Venčanje mog najboljeg druga“, „Ja u ljubav verujem“ i „Odbegla mlada“, i Džulija osvaja tron najveće filmske zvezde na svetu. Sva tri filma nalaze se na listi dvadeset najuspešnijih romantičnih komedija svih vremena. Tada je postala najplaćenija holivudska glumica, i to je ostala nekoliko narednih godina, dok Anđelina Džoli nije postigla planetarni uspeh kao Lara Kroft, i zamenila Robertsovu na listi najplaćenijih.

Slede uspešni filmovi „Umreti mlad“, „U krevetu sa neprijateljem“ i Spilbergov „Kuka“, u kome igra Zvončicu. Nakon toga je prestala da snima neko vreme. Magazin „Pipl“ je povodom toga objavio tekst „Šta se dogodilo sa Džulijom Roberts?“, što je u javnosti izazvalo mnogobrojne kontroverze. Godine 1993, dobila je ulogu Eni Rid u filmu „Besani u Sijetlu“, ali je odbila u korist Meg Rajan. Iste godine vraća se filmu i snima triler „Dosije Pelikan“, zatim crnu komediju „Visoka moda“, romantičnu komediju „Volim nevolje“, i pojavljuje se u drugoj sezoni serije „Prijatelji“. Odbija ulogu Lusi Moderac u filmu „Dok si ti spavao“, koja odlazi Sandri Bulok, a 1996. tumači lik Kiti u istorijskoj drami „Majkl Kolins“ i lik Izabel u filmu „Maćeha“, pored Suzan Sarandon.

Za ulogu u drami „Erin Brokovič“, Stivena Soderberga, baziranoj na istinitom događaju, 2000. godine je dobila Zlatni globus, nagradu BAFTA i Oskar za najbolju glavnu glumicu. Nakon ovog filma ponovo se dešava zatišje u njenoj karijeri, ali se vraća deset godina kasnije, u uspešnoj romantičnoj drami „Jedi, moli, voli“. Igra u još tri Soderbergova filma: „Igraj svoju igru“, „Do kraja“ i „Ponovo u igri“. Godine 2001. snimila je vestern „Meksikanac“ sa Bredom Pitom. Dve godine kasnije igrala je glavnu ulogu u filmu „Osmeh Mona Lize“, i za nju naplatila 25.000.000 dolara, pa je iste godine proglašena za najplaćeniju glumicu Holivuda. Godine 2004. igrala je u filmu „Bliskost“, a 2007. u drami „Rat Čarlija Vilsona“. Sledeće godine dobila je sporednu ulogu u drami „Svici u bašti“. Godine 2006. je odigrala svoju prvu predstavu na Brodveju „Three Days of Rain“, a 2009. igra glavnu ulogu u akcionoj komediji „Dvoličnost“, i za nju biva nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Robertsova je te godine odbila uloge u filmovima „Veridba“ i „Mrtav ugao“, koje je dobila Sandra Bulok. Zajedno sa filmom „Dok si ti spavao“, koji je odbila još 1995, to su tri filma koja su iz Džulijinih „otišla u ruke“ Bulokovoj, a za koje je ova nominovana za Zlatni globus, dok je za „Mrtav ugao“ čak dobila i Oskar za najbolju glavnu glumicu.

Zarada od Džulijinih filmova iznosi oko 2.400.000.000 dolara, što je čini jednom od finansijski najuspešnijih glumica svih vremena.

Privatni život Džulije Roberts bio je u žiži interesovanja još od početka njene karijere. Bila je u vezi sa Lijamom Nisonom, Kiferom Saderlendom, Džejsonom Patrikom, Metjuom Perijem i Bendžaminom Bretom. Sa Saderlendom je čak bila verena, ali je raskinula veridbu tri dana pre venčanja i otputovala u Irsku sa njegovim prijateljem Džejsonom Patrikom. Godine 1993, venčala se sa Lajlom Lavetom, a razveli su se dve godine kasnije. U braku je sa kamermanom Danijelom Moderom. Upoznali su se na snimanju filma „Meksikanac“, a venčali 4. jula 2002. godine na ponoćnoj ceremoniji. Imaju troje dece. Ipak, svetski mediji tokom poslednje dve godine neprestano izveštavaju da je brak poznate glumice u krizi.

Robertsova je godinama radila za UNICEF. Tokom šest dana provedenih u Port o Prensu 1995, sakupila je 10.000.000 dolara za poboljšanje kvaliteta života dece i omladine širom sveta. Šest godina kasnije bila je narator dokumentarnog filma „Nemi anđeli“ o Retovom sindromu. Radila je na povećanju svesti ljudi o problemima s kojima se susreću oboleli od ove bolesti.

Magazin „Pipl“ (People) ju je uvrstio među 100 najlepših žena sveta 1990, 1991, 2000, 2002, 2005. i 2006. godine. Po veroispovesti je hinduista, levoruka je i voli da plete.

Trenutno, u produkciji Netflix-a, snima novi film, psihološki triler “Leave the World Behind”, u kome posle 30 godina ponovo deli kadar sa Denzelom Vošingtonom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike