Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Despot Stefan Lazarević"

31.10.2020

17:13 >> 09:45

0

U obrazloženju za dodelu priznanja žiri je istakao da dela laureata pripadaju samom vrhu današnje književnosti

Ljubomir Simović dobitnik nagrade "Despot Stefan Lazarević"
Copyright YouTube/RTS/Printscreen

Književni klub Bagdala iz Kruševca dodeliće 12. novembra u Svečanoj sali SANU u Beogradu nagradu Bagdalin prsten “Despot Stefan Lazarević” za 2020. godinu akademiku Ljubomiru Simoviću za njegovo sveukupno književno delo.

“- Razuđenost njegovog stvaralačkog opusa je višestruka: od poezije, proze, esejistike, drame, likovne kritike, putopisa, prevoda, do priređivača mnogih naučnih zbornika i drugih aktivnosti značajnih za srpsku kulturu” – naveli su članovi žirija.

Antonio Ahel/ATAImages

Oni podsećaju da je autor još davne 1958. godine objavio prvu knjigu pesama “Slovenske elegije” i tada je srpska književnost “nagovestila autora koji će izvornost i lepotu srpskog jezika utisnuti u svoje najmoćnije duhovne plodove”.

Bogat Simovićev opus nastavljen je zbirkama “”Veseli grobovi”” (1961), ““Poslednja zemlja”” (1964), “”Šlemovi”” (1967), “”Vidik na dve vode”” (1980), ““Deset obraćanja Bogorodici Trojeručici”” (1983) i ““Istočnice”” (1983).

Inspirativna nit u Simovićevom opusu je zavičajno Užice koje je u središtu njegovog lirskog i dramskog sveta, a tu se ističe ““Balada o Stojkovićima””. Pomenuti su i “”Vidik na dve vode””, ““Duplo dno””, ““Igla i konac””, ““Galop na puževima””,”“Guske u magli””, a u obrazložženju žžiri Simovića naziva jednim od najvećih savremenih pesnika srpskog jezika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike