Lordan Zafranović o Nedi Arnerić: Besmrtna i lepa u večitoj potrazi za ljubavlju

08.03.2022 | 12:45

„Žao mi je što nisam bio tu da joj pomognem, da je izvučem iz tog stanja koje ju je odvelo tamo gde je otišla“, ističe reditelj

Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Čuveni reditelj Lordan Zafranović je nakon promocije monografije „Čarobna melanholija“ o Nedi Arnerić, autorke Anite Panić, koja je sinoć održana u Jugoslovenskoj kinoteci, izjavio da ga je ponela posebna emocija dok je gledao inserte iz filmova u kojima je glavna glumica upravo Neda sa kojom je radio dva značajna ostvarenja - “Večernja zvona” (1986) i “Haloa, praznik kurvi” (1988).

Promocija monografije "Čarobna melanholija" o Nedi Arnerić ATA Images/Mateja Stanisavljević
 

- Jugoslovenska kinoteka je pravi hram besmrtnosti. Tome smo bili svedoci večeras, jer je dovoljno da neki “mrtav” film iz skladišta neko donese, stavi ga u projektor, i eto, pojavi nam se Neda - živa, tako sveža, lepa, snažna, u potrazi za ljubavlju. Neda je besmrtna - govorio je Zafranović o svojoj nekadašnjoj muzi i dodao:

- Svi mi celog života tražimo ljubav, tako je i ona uvek tražila ljubav, ali je bila jako senzibilna osoba sa kojom sam mogao da razgovaram o svemu. S druge strane, Neda je za film bila veoma važna. Nije se mnogo otkrivala, ostala je nekako tajnovita.

Neda Arnerić, monografija "Čarobna melahnolija" Promo/FCS
 

- Setio sam se svih naših razgovora o filmu, a ono što smo materijalizovali i ubacili u filmski kvadrat je samo deo onoga što je bio naš posao i namera. Veoma mi nedostaje Neda. Nadao sam se da ćemo još neki film snimati zajedno. Jedan od tih je moj sledeći projekat „Zlatni rez 42“. Dogovarali smo se Neda i ja da ćemo ga raditi - sa setom je istakao Zafranović.

Na promociji je čuveni autor rekao i to da je Arnerićeva zračila nečim posebnim, neponovljivim i misterioznim, te da mu je bila veoma bliska i važna, kao i da mu je pomogla da dva zajednička filma urade na pravi način.

Lordan Zafranović Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Inače je mogla da uradi mnogo više i ozbiljnije od filmova i projekata koje je postigla tokom života. Pričali smo o toliko tema, šta je film, svetlost na filmu, gluma. Slušao sam i o njenom privatnom životu, sve te nesreće koje je imala... Žao mi je što nisam bio tu da joj pomognem, da je izvučem iz tog stanja koje ju je odvelo tamo gde je otišla. Izgubili smo glumicu i pravog filmaša koji je još mnogo toga mogao da pruži - zaključio je Zafranović.

Reditelj Dejan Karaklajić je naglasio da smatra da su Nedine uloge upravo kod Zafranovića bile apsolutno najbolje u njenoj karijeri, gde je pokazala pravi karakter, dubinu tih uloga, i nije više bila (samo) vamp žena i zavodnica kao do tada.

Dejan Karaklajić Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Imajte na umu da je Neda Arnerić do svoje 20. godine već snimila 21 film. Zamislite koliko toga je prošla, kroz koje sve uloge, sve te dramske ličnosti koje je tumačila, ogroman broj filmova, a ona tako mlada. Popularnost joj je smetala, nije joj prijala tolika pažnja, skrivala se od obožavalaca na ulici. Bila je duševna osoba, talentovana, skromna, posebna, stvarno prava zvezda u pozitivnom smislu - rekao je Karaklajić koji je sa Nedom snimio poznati film “Ljubavni život Budimira Trajkovića” 1977. godine.

- Neda nam je prerano otišla. Mislim da je večeras ona trebalo da bude ovde, sa nama, u prvom redu, i da doživi aplauz - zaključio je Karaklajić na šta se celom salom prolomio gromoglasan aplauz za voljenu glumicu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug