Alan Rikman: Harizmatični zlikovac kojeg su svi voleli

21.02.2022

19:30

0

“Shvatam ozbiljno ono što radim. Najbolji način da to uradim jeste da sebe ne shvatam preozbiljno” govorio je o svom umetničkom radu

Alan Rikman: Harizmatični zlikovac kojeg su svi voleli
profimedia-0096763778 - Copyright Profimedia

Alan Rikman, bio je jedan od omiljenih i najcenjenijih britanskih glumaca. Pored toga što je bio sjajan umetnik, Rikman je bio i jedna sasvim osobena ličnost. Rođen je 21. februara 1946. godine, a preminuo je 14. januara 2016. London je bio mesto njegovog rođenja i smrti.

Bio je omiljeni zlikovac sa filmskog platna. Njegova posebnost se oslikavala u odnosu prema obožavaocima, svojim kolegama pa i načinu na koji je živeo svoj život. Brojne su anegdote koje su prepričavali svi oni koji su bili u kontaktu s njim ali jedna posebno otkriva koliko je bio veliki džentlmen.

Kristina Klajn-Biset, novinarka iz Edinburga, ispričala je za BBC da je više puta intervjuisala Rikmana.

Profimedia
 

- Imala sam ogromno zadovoljstvo da intervjuišem Alana nekoliko puta. Kad sam jednom prilikom prosula crno vino po haljini tokom intervjua, on me uzeo pod ruku, prešli smo zajedno ulicu i u jednoj prelepoj radnji mi je kupio novu haljinu - ispričala je ova novinarka.

Iako je pretežno igrao negativce poput najpoznatijeg Severusa Snejpa u serijalu o "Hariju Poteru", zatim sudiju Turpina u „Sviniju Todu“, zamalo preljubnika Harija u „U stvari ljubav“, šerifa od Notingema u „Robinu Hudu: Princu lopova“, Hansa Grubera u „Umri muški“, Rikman je važio za jedno od najharizmatičnijih lica u svetu filma.

Iz njegove bogate karijere manje je poznato da je najbolje uloge imao u pozorištu i da je upravo tu do punog izražaja dolazio njegov talenat. Često je odbijao filmske uloge zbog pozorišta.

Nakon što je diplomirao na Kraljevskoj akademiji dramskih nauka, glumac je preživljavao kao asistent pozorišnih glumaca, pre nego što je našao posao u Kraljevskom Šekspirovom društvu.

Prvi film, koji mu je omogućio karijeru van granica Velike Britanije, bilo je čuveno ostvarenje “Umri muški” u kome je igrao nemačkog teroristu Hansa Grubera.

Alan Rikman Profimeda
 

Bio je politički aktivan celoga života. Govorio je da je “rođen s članskom kartom laburista”.
Smatrao je da umetnost treba da obrazuje, a ne samo da zabavi.

- Talenat je genetska slučajnost, ali i odgovornost - izjavio je jednom.

Sa suprugom Rimom Horton upoznao se dok su bili tinejdžeri. Venčali su se tek nakon 35 godina zajedničkog života i to 2012. godine na tajnoj ceremoniji. Venčali su se u Njujorku, prošetali Bruklinskim mostom i ručali. Kasnije se ispostavilo da je par odlučio da se venča nakon što je Alanu dijagnostikovan rak pankreasa, od kojeg je kasnije i preminuo.

- Mi smo zbrkani i kompleksni, kao i svaki par, i mi prolazimo kroz mnoge promene, ali ja je stvarno poštujem. Rima i ja možemo sedeti u sobi i čitati i ništa ne reći jedno drugom sat vremena, a onda će mi ona pročitati nešto i počećemo oboje da se kikoćemo - govorio je o svojoj višedecenijskoj  ljubavi.

Profimedia
 

Kao tinejdžer, Alan je sebi napisao pismo, koje je objavljeno u knjizi "Dragi ja: Pismo šesnaestogodišnjem sebi". 

"Dragi ja, ako te neko u budućnosti bude pitao za savet koji bi dao šesnaestogodišnjem sebi, nemoj da ga daš! Pravi svoje sopstvene zbrke i sam nađi izlaz iz njih. Vidimo se, Alan Rikman".

U klasiku Džejn Ostin "Razum i osećajnost" glumio je sa Emom Tompson, Kejt Vinslet i Hjuom Grantom, kada su svi oni postali dobri prijatelji.

- Shvatam ozbiljno ono što radim. Najbolji način da to uradim jeste da sebe ne shvatam preozbiljno - govorio je o svojoj karijeri Rikman.

Profimedia
 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada među kojima i Zlatni Globus, Emi, Toni. Oskar mu je izmakao ali on lično nikad nije mario za njega.

- Film, pozorišni komad, muzičko delo ili knjiga prave razliku. Mogu da promene svet - govorio je.

Rikman je očigledno vrlo promišljeno sve radio u životu, a ono što će posebno obradovati sve fanove je što je iza sebe ostavio čak 27 dnevnika koje je ručno počeo da piše početkom devedesetih godina, uvek sa namerom da jednog dana budu objavljeni.

Sada će se njegov san i ostvariti, pošto će 27 svezaka njegovih “duhovitih i krajnje iskrenih” unutrašnjih misli biti objavljene kao jedna knjiga, “Dnevnici Alana Rikmana”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike