Monika Viti: Veličanstvena italijanska diva koja nikad nije maštala o Holivudu

03.02.2022 | 19:30

Autor: Bojana Bačić

Rođena je u Rimu 1931. godine. Imala je, kako je pričala, veoma nesrećno detinjstvo, porodica ju je omalovažavala, a odnos s majkom je bio veoma komplikovan

Copyright Monika Viti/Profimedia

- Imala sam vrlo stroge roditelje. Moja dva brata bila su moć i sloboda. Bila sam nemoćna i povučena – govorila je o svom detinjstvu čuvena italijanska glumica Monika Viti, koja je juče preminula u 90. godini.

Na sceni je debitovala sa samo 14 godina i gluma tada postaje njeno bekstvo od svega što ju je kočilo u odrastanju.

- Kada sam sa četrnaest godina zaključila da mi je dosta života, shvatila sam da mogu da glumim, da nastavim da se pretvaram da sam neko drugi i da makar malo nasmejem ljude na pozornici i ekranu - ispričala je jednom.

Monika Viti/Profimedia
 

Kad je napunila 18 godina, njena porodica, braća i roditelji, emigrirali su u Sjedinjene Američke države bez nje. Ona je ostala u Italiji. 

Početkom šezdesetih čuveni režiser Mikelanđelo Antonioni snimio je četiri revolucionarna filma s njom

Bila mu je ljubavnica i muza. Posle deset godina ova veza je prekinuta, a njena slava je rasla. I pored velike popularnosti njenih filmova u svetu, ona nije maštala o Holivudu, ostala je u Italiji.

- Shvatila sam da imam talenat za komediju kada sam recitovala tragične uloge na način koji je zasmejavao moje kolege na Akademiji. Tek sam kasnije shvatila kakav je to izvanredan dar - govorila je ova italijanska zvezda.

Krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina sarađivala je sa mnogim međunarodnim filmskim režiserima, uključujući i Luisa Bunjuela u filmu "Fantom slobode", 1974. godine.

Imala je ponudu od francuske rediteljke Anjes Varde da snimi film ali je ipak na kraju odbila.

- Želim da ostanem verna Mikelanđelu koji je obećao da će napraviti od mene Kerol Lombard druge polovine dvadesetog veka - ispričala je jednom prilikom.

Monika Viti/Profimedia
 

Publika iz celog sveta se nje najviše seća iz filma "Modesti Blejz" snimljenog 1966. godine.

Osamdesetih je snimila još nekoliko filmova, uključujući poslednji s Antonionijem, pre nego što se vratila u pozorište, kao glumica i profesor.

Tokom karijere osvojila je nagradu za najbolju glumicu na Berlinskom festivalu, 1984. godine i Zlatnog lava za životno delo 1995. godine.

Monika se oprobala i kao pisac i režiser. 1995. godine je ipak odlučila da se uda i to za Roberta Rusa, s kojim je živela već deset godina, a ubrzo nakon toga je saznala da pati od Alchajmerove bolesti. Poslednji put se u javnosti pojavila 2002. godine u Parizu.

Profimedia
 

Italijanski premijer Mario Dragi je nakon vesti o smrti Monike Viti objavio da je ona bila glumica koja je u svetu donela prestiž italijanskoj kinematografiji i okarakterisao je kao "glumicu ironije i velikog talenta koja je osvojila generacije Italijana svojim duhom i lepotom".

- Danas je zaista tužan dan, otišla je velika Italijanka i velika glumica", rekao je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini.

Filmski kritičar Mark Cousins je na Tviteru napisao da će Monika Viti “uvek biti  jedan od sjajnih razloga da se zaljubite u filmove“”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam