Sanja Kerkez: U Operskom studiju Narodnog pozorišta talenti postaju umetnici

17.11.2020

13:25 >> 07:21

0

Sledim svoj cilj da zajedno sa svojim kolegama napravim mladu generaciju operskih pevača koja će nastaviti da dočarava tu umetnost u Srbiji, kaže prvakinja

Sanja Kerkez: U Operskom studiju Narodnog pozorišta talenti postaju umetnici
sanja kerkey - Copyright Printscreen/Youtube

Prvakinja Beogradske opere Sanja Kerkez osim izuzetne umetničke karijere ima i plemenitu misiju prosvetnog angažovanja u Operskom studiju Narodnog pozorišta kroz koji su prošle mnoge generacije, a neki od njih su, gradeći svoju karijeru, stekli ime priznatih umetnika i kod nas i u inostranstvu.

Umetničko rukovodstvo Operskog studija čine pored nje i Jadranka Jovanović, vokalni pedagog, Ðorđe Pavlović, dirigent, Ivana Dragutinović Maričić, reditelj, i Andreja Maričić, saradnik za glumu i scenski pokret.

Sanja Kerkez je, kako kaže, počela sa Operskim studiom NP jer je nakon višedecenijske karijere i obimnog iskustva želela da svoje znanje podeli sa mladim talentovanim operskim pevačicama.

– Insistirala sam da dođem u Operski studio NP jer mi je namera da pomognem mladim ljudima da stanu na opersku scenu. Imala sam ozbiljno promišljen rad sa mladim kolegama, ali nas je pandemija virusa kovid 19 totalno omela. Zapravo, samo 4. meseca sam efektivno radila sa polaznicima Operskog studija. Od novembra 2019. do februara 2020 – kaže za Tanjug Kerkezova.

U veće uspehe u svom umetničkom radu ona ubraja koncert Operskog studija NP 18. oktobra na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

– Srećna sam što su polaznice Operskog studija imali priliku da osete kostim, režiju, scenu, susret sa publikom…Te jako talentovane devojke pokazale su se kao mladi profesionalci. Bila je to kruna našeg nastavnog programa koji se u mesecima izolacije zbog pandemije odvijao onlajn. Dogovorila sam se sa direktorkom Narodnog pozorišta da Operski studio ne predstaje sa radom i to se pokazalo kao odlično rešenje jer smo na koncertu imali izvanredne mlade umetnice koje napreduju u svom umetničkom angažmanu – ističe Kerkezova.

Printscreen / Youtube

Prema njenim rečima, formalno je obrazovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, ali, kako kaže, kada neko završi studije nikako ne sme da stane sa radom na sebi.

– Imamo izrazito upadljive slučajeve talentovanih mladih ljudi koji su nakon srednje škole upisali fakultete koji nkakve veze nemaju sa umetnošću. Dešavalo se da takvi talenti uzimaju privatne časove u inostranstvu ili u Srbiji i na taj način napreduju. Verujem da takve ljude ne treba da odbijamo na audiciji Operskog studija jer vrlo lako mogu da uđu u repertoar ozbiljne opere. Talenat je za mene uvek iznad birokratskih pravila – kazala je Kerkez i kroz šalu dodaje da se iz “njenih kandži ne izlazi lako”.

– Polaznici Operskog studija su apsolutno spremni da stanu na scenu Narodnog pozorišta ili bilo kog pozorišta sa ozbiljnim operskim repertoarom. Sledim svoj cilj da zajedno sa svojim kolegama napravim mladu generaciju operskih pevača koja će nastaviti da dočarava opersku umetnost u Srbiji – zaključila je.

Pročitajte još: Opera Sankt Peterburga u Beogradu; Jurij Aleksandrov: I bogati plaču

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike