Svedok jednog vremena: Obeležavanje 100 godina od rođenja Dobrice Ćosića

01.11.2021

14:15

0

"Imao je redak dar da sagovornike sluša sa više poštovanja nego što je to priča zasluživala. Posebno su ga interesovali problemi o kojima nije ništa znao. Radilo se o zainteresovanosti za život", naveo je Vladimir S. Kostić

Svedok jednog vremena: Obeležavanje 100 godina od rođenja Dobrice Ćosića
Naučni skup "Romani Dobrice Ćosića" Tanjug/Zoran Žestić

Naučni skup "Romani Dobrice Ćosića" svečano je otvoren danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom obeležavanja 100 godina od rođenja jednog od najplodnijih srpskih književnika.


Predsednik SANU, akademik Vladimir S. Kostić istakao je ovom prilikom da je prošlo i sedam godina od njegove smrti i da će se zbog toga o njegovim romanima govoriti u prošlom vremenu, "iako neki od njih sada doživljavaju pravu reinkarnaciju radoznalosti."
Naučni skup "Romani Dobrice Ćosića" Tanjug/Zoran Žestić
Vladimir S. Kostić

- Dobrica Ćosić imao je redak dar da sagovornike sluša sa više poštovanja nego što je to sagovornikova priča zasluživala. Potvrdu te pažnje je njegov sagovornik dobijao u vidu ispravnih pitanja kojima bi razgovoru bila vraćena melodija... Uverio sam se vremenom da su ga posebno interesovale priče o problemima o kojima nije ništa znao, ili ne mnogo... Danas mislim da se tada radilo o zainteresovanosti za život - naveo je Kostić.

Kako je naveo, Ćosić je povremeno imao potrebu da svoje priče, poput pantomimičara, dopuni pokretom ili gestom radi uverljivosti, što je ocenio kao gest "rođenog usmenog pripovedača".

Naučni skup "Romani Dobrice Ćosića" Tanjug/Zoran Žestić
Naučni skup

- Dobrica Ćosić nije bio samo pisac, već i mnogostrani učesnik savremenog života. Sve je to ostavilo duboke tragove u njemu i sve je sadržano u njegovom opusu, u kojem ovaj pisac izrasta u svedoka tog vremena - izjavila je sekretar Odeljenja jezika i književnosti SANU, akademik Zlata Bojović.

Po njenim rečima, Ćosićevo delo visoko je nagrađivano, pozitivno ocenjivano i kritikovano, kao i njegov autor, koji se smatra poslednjim stvaraocem velikih epskih romana.

Printcreen/Youtube
Dobrica Ćosić

Tokom četiri sednice u okviru ovog maratonskog skupa, u fokusu će biti romani iz svih perioda Ćosićevog stvaranja - "Daleko je sunce", "Koreni", "Vreme smrti", "Vreme vlasti", "Deobe", "Bajka", "Grešnik" i "Vernik".


Skupu je prisustvovala i ćerka Dobrice Ćosića, Ana Ćosić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug