Beogradski džez festival slavi 50. rođendan: Večeras počinje „Džez plamen“

26.10.2021

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Manifestacija će u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan „bonus“ koncert u Domu omladine, 1. novembra, kao i gostovanje u Novom Sadu, što čini nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta

Beogradski džez festival slavi 50. rođendan: Večeras počinje „Džez plamen“
Copyright Pixabay

Beogradski džez festival koji se održava pod sloganom "Džez plamen" počinje večeras i trajće do 1. novembra. Ovogodišnje, 37. izdanje festivala obeležiće i pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine.

Pored toga, Piano duo Bizjak i orkestar Muzikon, grupa Goblini, Marčelo, Somborske muzičke svečanosti, neki su od atraktivnih muzičkih programa koji će se održati narednih nedelju dana u Beogradu i Srbiji.

Džez festival će u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan „bonus“ koncert u Domu omladine, 1. novembra, kao i gostovanje u Novom Sadu, što čini nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta.

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, sa tri kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija).

Beogradski džez festival / Promo
 

Festival će otvoriti bend “Majamisty Trio” koji čine solisti Ulrih Drešler, Aneta Džordž i Dečji hor LA LA studio (Srbija/Austrija/Severna Makedonija/Francuska).

Na festivalu će gostovati umetnici iz Nemačke, Holandije, Švedske, Norveške, Mađarske, Poljske, Italije, Rusije, SAD, Grčke, Estonije, Azerbejdžana, Australije, Portugala.

Bizjak duo i kamerni orkestar Muzikon imaće koncert 27. oktobra u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Veče je prema konceptu podeljeno u dva poglavlja, od čega će prvi deo biti posvećen stvaralaštvu klasicizma, dok je drugi deo rezervisan za kompozitore 20. veka.

Sestre Lidija i Sanja Bizjak predstavljaju srpsko-francuski sastav “Bizjak duo”, žive u Parizu duže vreme i imaju zapaženu internacionalnu karijeru.

Kolarac će biti produktivan ove sedmice, jer će već 29. oktobra biti realizovan koncert "Kamo noći, kamo dani", povodom 40 godina od prvog autorskog koncerta kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog. Ovo veče umetnik posvećuje sećanju na naše velikane, koji su obeležili njegovu karijeru.

Pixabay
 

Violinista svetskog značaja Sreten Krstić će posle dužeg vremena, 31. oktobra, održati solistički koncert, takođe na Kolarcu. Krstić će nastupiti u okviru ciklusa koncerata „Kolarac tvoj svet muzike“, uz klavirsku pratnju Nataše Ðorđević Isić, a na programu su dela Leklera, Mendelsona, Šuberta i Griga.

Pank grupa “Goblini” iz Šapca, nakon mnogih gostovanja po letnjim festivalima u Srbiji, 29. oktobra će imati prvi jesenji beogradski koncert u klubu Subbeerni centar. U ovom prostoru su imali uspešan koncert u proleće 2018. godine i sada se vraćaju da ponove trijumf uz goste - rep hard kor bend “Iskaz”.

Za ovu grupu je veoma zanimljivo što će tog dana i večeri nastupati dva puta. Naime, “Iskaz“ će gostovati i u Novom Sadu tog 29. oktobra i deliće binu sa čuvenim kolegom reperom i piscem Marčelom u dvorišnom prostoru ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Alternativni rok bendovi “Sharks, Snakes & Planes”, “Consecration” i “Remedy” održaće zajednički triptih koncert naziva “Rockam Dorćol!” 30. oktobra, na sceni kulturnog kolektiva Dorćol Platz. Za “Remedy”, bend koji predvodi Nemanja Kojić Kojot, lider i grupe “Eyesburn”, ovaj nastup će biti i prva koncertna promocija albuma "Ethiopian Mountains", objavljenog pred sam početak pandemije.

Pixabay
 

„Somborske muzičke svečanosti“ - SOMUS 2021 biće održane od 28. do 31. oktobra po deveti put na više lokacija u Somboru. U tom periodu nastupiće Klavirski duo Lidija i Sanja Bizjak iz Francuske, samo dan nakon gostovanja u Beogradu, na Kolarcu, takođe uz orkestar “Muzikon”.

Na festivalu će biti izveden i koncert u znak 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, muzička predstava “Eks/odus radosti”, nastupiće Klavirski duo Serđo Markeđani i Marko Skjavo iz Italije, a biće održano i „Veče velikih solista” kada će u goste doći veoma traženi makedonski pijanista Simon Trpčeski uz Janu Jovanović (sopran) i Simonidu Rodić (flauta).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike