Srce moje neko kuca: Festival „Trgni se! Poezija!“ ove godine okuplja preko 40 pesnika

29.09.2021

11:20

0

Autor: Dejan Ćirić

Programi festivala će obuhvatiti čitanje poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, poeziju za srednjoškolce i studente

Srce moje neko kuca: Festival „Trgni se! Poezija!“ ove godine okuplja preko 40 pesnika
Copyright Pixabay

Međunarodni beogradski Festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!" biće održan od 7. do 10. oktobra, uz učešće preko 40 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja, najavili su organizatori.

Svečano otvaranje je najavljeno za 7. oktobar u 18 časova, u Narodnoj bilbioteci Srbije, a festival će biti održan pod sloganom "Srce moje neko kuca", po stihu pesnika Milutina Petrovića (1941-2020), kome će biti priređen omaž povodom 80 godina od rođenja.

Pixabay
 

"Kao i prethodnih godina, programi festivala će obuhvatiti čitanje poezije stranih i domaćih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, poeziju za srednjoškolce i studente, a održaće se u prostorima NBS, Kulturnom centru Grad, Filološkom fakultetu i Filološkoj gimnaziji", navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, učesnici 15. izdanja festivala biće pesnici i pisci Dina Rajs, Jovan Rajs, Hana Rajs Lara iz Švedske, Marija Kaljis Kabrera i Ana Gas iz Španije, Ulaug Nilsen iz Norveške, Robert Proser i Franciska Fiksl iz Austrije, Nasja Dionisiu sa Kipra, Arijan Leka iz Albanije i drugi.

Pixabay
 

Od stvaralaca iz Srbije tu su, između ostalih, Ivana Velimirac, Danijela Repman, Stevan Tatalović, Natalija Jovanović i Ognjen Aksentijević, učestvuju i prevodioci Biserka Rajčić, Novica Petrović, Pau Bori, Jelena Petanović, Merima Krijezi, Jelena Vojinović, Sofija Bilandžija, Svetlana Tot i drugi, kao i književni kritičar Saša Ćirić.

Pixabay
 

Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija!" osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici, a priređuju ga organizacija za promociju poezije, književnosti, umetnosti i kulture čitanja „Treći trg“ i Udruženje za multidisciplinarana istraživanja u umetnosti „Srebrno drvo“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike