Zvezde savremene world music scene stižu na Ethno.com festival

24.09.2021

12:03

0

Autor: Mona Cukić

Na ovogodišnjem izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije

Zvezde savremene world music scene stižu na Ethno.com festival
Ethno.com festival / KCP / Promo

Osamnaesto izdanje Ethno.com festivala u Pančevu, posvećenog savremenoj world music sceni, biće održano od 30. septembra do 2. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančevo, i uz pokroviteljstvo Grada Pančeva i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Na ovogodišnjem izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije: Jelena Popržan, Aleksandar Jovanović Šljuka, Rođenice, Širom, Pančevački tamburaški orkestar i Shira Utfila.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 30. septembra od 20 časova u Svetosavskom domu u Pančevu, publici će se predstaviti Jelena Popržan i Aleksandar Jovanović Šljuka.

Jelena Popržan, violistkinja i vokalistkinja, umetnica je srpskog porekla koja živi i radi u Austriji, gde je kroz rad najpre u duetu Catch-Pop String-Strong, a kasnije sa sastavima Madame Baheuk i Sormeh učvrstila svoju reputaciju maštovitog aranžera, izražajnog vokalnog umetnika i zabavljača sa komičnim talentom i političkim angažmanom. Ova umetnica ima stilski vrlo raznovrsna interesovanja: novu i staru muzika, World Music, pevanje, komponovanje, kabare, neues vienerlied, folk, džez, koje spaja u jedinstvenu fuziju. Jelena Popržan je dobitnica nagrade "Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci" za 2020. godinu, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije.

Ethno.com festival / KCP / Promo
Jelena Popržan

Pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka još od početka profesionalne muzičke karijere gaji ljubav prema nastupima i kompozicijama za solo klavir. Ova muzička forma, koja se često sreće u džezu, pruža veliku slobodu i mogućnosti za improvizaciju, ali istovremeno predstavlja i veliki izazov za svakog pijanistu. Kao solo pijanista, Jovanović je nastupao na koncertima i festivalima širom Srbije, kao i u inostranstvu, izvodeći sopstvene kompozicije, improvizacije i tradicionalne pesme Srbije i Balkana. Trenutno radi na svom prvom albumu za solo klavir, na kome će predstaviti nove autorske kompozicije, kao i nekoliko originalnih aranžmana tradicionalnih narodnih pesama.

Ethno.com festival / KCP / Promo
Aleksandar Jovanović Šljuka

Drugo festivalsko veče održava se u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u 20 časova, a na programu će biti koncerti sastava Rođenice iz Srbije i Širom iz Slovenije.

Vokalni sastav Rođenice nastao je prvenstveno sa ciljem da kroz praksu istražuje vokalne tehnike karakteristične za tradicionalno pevanje na prostoru bivše Jugoslavije, da bi tokom godina rada i usavršavanja ova grupa postala prepoznatljiva po umetničkom pristupu i osavremenjivanju specifične muzičke forme kakvu prestavljaju tradicionalne seoske pesme. Naziv Rođenice referiše na trio sastav, odnosno značenje koje žene – rođenice (suđaje) imaju u slovenskoj mitologiji. One predstavljaju natprirodna ženska bića koja određuju sudbinu tek rođenom detetu.

Trio Širom, čiji članovi potiču iz prekmurskih, tolminskih i kraških krajeva Slovenije, u svom stvaralaštvu predstavlja isprepletanost različitih muzičkih pristupa, bogatstvo zvukova i neobuzdanu muzičku maštu.  

Ethno.com festival / KCP / Promo
Širom

Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 2. oktobra u 20h u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo sa radom 2014 godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osniva tamburaški orkestar sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. 

Shira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske i bliskoistočne muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend je upravo završio snimanje novog albuma, na kome se kao novi članovi pojavljuju operetska zvezda Branislava Podrumac i džez pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka.

Ethno.com festival / KCP / Promo
Shira Utfila

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike najznačajnijih domaćih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni.

- Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta s primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije - kažu organizatori. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti