Prestižna Andrićeva nagrada za „Neonski bluz“ Dejana Stojiljkovića

23.09.2021

05:30 >> 05:38

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovo priznanje se dodeljuje za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne g

Prestižna Andrićeva nagrada za „Neonski bluz“ Dejana Stojiljkovića
Dejan Stojiljković - Copyright Promo/Bookmate

Andrićeva nagradu za 2020. godinu pripala je Dejanu Stojiljkoviću za zbirku pripovedaka „Neonski bluz“, u izdanju beogradske Lagune, saopštili su iz Zadužbine Ive Andrića.

Ova nagrada se dodeljuje za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Promo / Laguna

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu: prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i Petar Pijanović jednoglasno je doneo odluku da vredno priznanje ode u ruke Dejana Stojiljkovića.

Dejan Stojiljković Promo/Bookmate

U saopštenju žirija se navodi da je “spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetetom, Dejan Stojiljković u zbirci „Neonski bluz“ „ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane.“

Pročitajte još

U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića „Bezglavo“ (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić „Skarabej od žada“ (Agora, Zrenjanin – Novi Sad).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike