Još jedan trijumf filma „Oaza“: Ivanu Ikiću Gran-pri „Živojin Žika Pavlović“

22.09.2021

06:49 >> 07:58

0

Autor: Dejan Ćirić

Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču, navodi se u saopštenj

Još jedan trijumf filma „Oaza“: Ivanu Ikiću Gran-pri „Živojin Žika Pavlović“
Copyright Darko Bajić i Ivan Ikić Promo/LIFFE

Reditelj Ivan Ikić dobitnik je Gran-prija „ Živojin Žika Pavlović “ 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, za film “Oaza“. Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu: reditelj Goran Marković, slovenački reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić.

„Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču“, navodi se u saopštenju žirija.

Ivan Ikić Promo/LIFFE

Druga nagrada „ Živojin Žika Pavlović “ pripala je Danilu Šerbedžiji za film „Tereza 37“, a treća Antoneti Alamat Kusijanović za film „Murina“.

Danilo Šerbedžija / Promo / LIFFE

Dobitnica nagrade „LIFFE“ za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu „Tereza 37 “, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu „San Remo“ u režiji Miroslava Mandića.

U selekciji „Divlji film“, žiri u sastavu: Marko Sopić reditelj, Kosta Peševski dramaturg i Siniša Cvetić, reditelj, za najbolju režiju je nagradio Dalibora Matanića za  film „Zora“. Žiri je naveo da „ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji.“

Antoneti Alamat Kusijanović Promo/LIFFE

Gran-pri „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za ostvarenje „Zašto ne zaplešete?“. Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču iz Srbije za režiju filma „Polica 21“, a treća Nikoli Vučiniću iz Crne Gore, reditelju filma „Velika dostignuća“. Članovi žirija su bili: Kosta Peševski, Dragan Jović i Miloš Vlalukin.

Sinoć je posthumno uručena nagrada „ Živojin Žika Pavlović “ za doprinos afirmaciji regionalne filmske umetnosti u svetu Goranu Paskaljeviću, prošlogodišnjem dobitniku ovog priznanja, koji je na dan dodele, 25. septembra  2020. godine, preminuo. U ime njegove porodice nagradu je primio, Goranov dugogodišnji prijatelj i distributer njegovih filmova Petar Jakovljević.

14. LIFFE je zatvorio reditelj Stefan Arsenijević, koji je u Leskovac stigao nakon trijumfa u Karlovim Varima sa filmom „ Strahinja Banović “.

Stefan Arsenijević Promo/LIFFE

– Dolazim na LIFFE od samog početka i veliko mi je zadovoljstvo da gledam kako iz godine u godinu raste, sa koliko entuzijazma i ljubavi Darko Bajić, Dragan Jović i Leskovački kulturni centra grade LIFfe, koji je postao značajno mesto susretanja publike sa rediteljima iz regiona, od studenata do etabliranih kolega. Posebno je velika stvar što je Festival održan i ove godine uprkos pandemiji i to nam je pokazalo kolliko nam je nedostajalo kolektivno isksutvo gledanja filma. Proglašavam 14. LIFFE zatvorenim i vidimo se sedeće godine u Leskovcu.“

Pročitajte još

Nagrade su uručene dobitnicima u leskovačkom Narodnom pozorištu na ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala, nakon projekcije filma „Nečista krv – greh predaka“, u režiji Milutina Petrovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike