Dani Muzeja Jugoslavije: Obeležavanje uz bogat program

26.11.2020

16:03

0

Najmlađe posetioce na stalnoj postavci očekuje svojevrsni put oko sveta, a poslednjeg dana, 2. decembra otvara se izložba Alan Ford trči počasni krug

Dani Muzeja Jugoslavije: Obeležavanje uz bogat program
Copyright Muzej Jugoslavije Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Dani Muzeja Jugoslavije ove godine biće obeleženi nizom programa od 28. novembra do 2. decembra, a prvi dan biće u znaku obeležavanja 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

Od 14 časova publika će na Jutjub kanalu Muzeja moći da prati prenos vođenja kroz kustoske intervencije, koje su na stalnoj postavci realizovane upravo ovim povodom. Kustosi će približiti publici predmete koje su izdvojili i kroz njih će akcentovati konkretne istorijske trenutke i važne društvene pojave iz ovog perioda.

U nedelju 29. novembra u 13 časova publiku očekuje autorsko vođenje kroz aktuelnu izložbu dokumentarnih fotografija “TANJUG javlja, rat je završen”. Istog dana od 19 časova na Jutjub kanalu Muzeja Jugoslavije svi zainteresovani moći će da prate diskusiju “Sloboda narodu!” Učesnici će biti Sanja Horvatinčić, postdoktorantkinja na Institutu za istoriju umetnosti u Zagrebu i Andrej Grubačić, redovni profesor antropologije na Institutu za integralne studije u Kaliforniji i gostujući profesor na Univerzitetu u Berkliju.

Kroz razgovor koji će moderirati istoričarka, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije Jovana Nedeljković učesnici će preispitivati koncept slobode koristeći kao okosnicu primere dva radikalna emancipatorska pokreta koja u svom radu istražuju – jugoslovenski Narodnooslobodilački i kurdski oslobodilački pokret.

Na sam rođendan Muzeja, u utorak, 1. decembra od 19 časova publika će na muzejskom Jutjub kanalu moći da prati nastup poznatog beogradskog sastava “Fish in Oil” iz Muzeja Jugoslavije, a oni će ovom prilikom izvesti poseban repertoar jugoslovenskih revolucionarnih pesama.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana Muzeja, završava se 2. decembra otvaranjem izložbe “Alan Ford trči počasni krug”.

Biće prikazana 152 originalna crteža iz ranog perioda (1969-1975), iz vremena kada je na izradi stripa radio prepoznatljivi italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija. Autor izložbe je slovenački kolekcionar stripova Rok Glavan, a izložba gostuje u Muzeju Jugoslavije posle velikog uspeha koji je prošle godine postigla u Nacionalnoj galeriji u Ljubljani.

Promo / Muzej Jugoslavije

Pored pomenutih sadržaja, najmlađe posetioce na stalnoj postavci očekuje svojevrsni “put oko sveta”.

Naime, u svakoj od pet izložbenih sala nalaze se mape koje upućuju na tragove do određenih muzejskih predmeta. Kako se fond Muzeja pretežno sastoji od brojnih poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života, deca imaju priliku da se, pronalazeći tragove, kreću kroz stalnu postavku, putuju kroz različite zemlje i vremenske periode, uče kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, običajima. U igri učestvuju deca i njihovi pratioci samostalno i nezavisno od drugih posetilaca.

Povodom Dana Muzeja biće dodeljene i zahvalnice saradnicima i darodavcima Muzeja, a takođe ovim povodom, ulaz u muzejski kompleks tokom vikenda, 28. i 29. novembra, za sve posetioce biće slobodan. Prilikom posete Muzeju obavezno je poštovanje svih trenutno važećih mera za sprečavanje i suzbijanje korona virusa.

Pročitajte još: Alan Ford trči počasni krug: Izložba povodom 50 godina od izlaska prvog broja

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike