Galerija Ufici i novi pogled na Dantea: Da ponovo vidimo zvezde

02.01.2021

07:42

0

Autor: Dejan Ćirić

Onlajn izložba crteža iz Božanstvene komedije” u Firenci

Galerija Ufici i novi pogled na Dantea: Da ponovo vidimo zvezde
Copyright Dante Aligijeri/Profimedia

Galerija Ufici iz Firence omogućila je da se onlajn može pregledati čak 88 retko prikazivanih crteža „Božanstvene komedije“ Dantea Aligijerija, povodom 700 godina od smrti velikog italijanskog pesnika, javlja američka agencija Asošiejted pres.

Virtuelno emitovanje slika visoke rezolucije renesansnog umetnika iz 16. veka Federika Cukarija dostupno je od 1. januara i, kako je naveo direktor čuvene galerije Erik Šmit, biće besplatno za sve, bilo kojeg sata u danu. Crteži ilustruju Danteovo remek-delo „Božanstvena komedija“, epsku poemu u tri poglavlja i celine, koja govore o putovanjima hodočasnika kroz pakao, čistilište i raj.

Dante je proslavljen i poštovan kao otac italijanskog jezika. Rođen u Toskani, umro je u Raveni, gde je i sahranjen, gradu koji je tri puta bio drevna prestonica, a nalazi se u regionu Emilija-Romanja.

Profimedia

Crteži olovkom i mastilom su u kontrastnim nijansama crne i crvene boje i završeni su tokom Cukarijevog boravka u Španiji od 1586. do 1588. godine, a postali su deo kolekcije galerije Ufici daleke 1738. godine. Crteži su do sada samo dva puta javno prikazani, a nakon toga je napravljena selekcija radova zbog njihove osetljivosti, odnosno krhkosti – u Firenci 1865. godine, povodom 600 godina od Danteovog rođenja, što se poklopilo sa ujedinjenjem Italije kao zemlje, i za specijalizovanu izložbu o Danteu u italijanskog regionu Abruco 1993. godine.

Pročitajte još

Svi crteži su originalno bili uvezani u svesku kao čitav komplet, a svaka ilustracija je postavljena nasuprot odgovarajućem stihu u Danteovom delu. Tekstovi i naučni komentari biće takođe uključeni u virtuelnu postavku pod nazivom “Da ponovo vidimo zvezde”, referencu na čuveni poslednji red Danteovog „Pakla“.

Direktor galerije izjavio je i da su crteži „sjajan resurs“ za proučavaoce Dantea, kao i za „svakog ko voli da ga inspiriše Danteova potraga za znanjem i vrlinom“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike