18. Beogradski festival igre: Spektakl, hrabrost i zvezde sa Brodveja

05.01.2021

13:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Pozivajući na uživanje u živom nastupu i magiji teatra, glavni program novog izdanja festivala je do koske hrabar, suludo zanimljiv i odvažno zreo, baš po

18. Beogradski festival igre: Spektakl, hrabrost i zvezde sa Brodveja
Copyright Pixabay

Manifestacija počinje novim komadom Dimitrisa Papajoanua, 18. marta i završava se nastupom Kompanije Akrama Kana, 14. aprila. Kako poručuju organizatori to nije sve, jer postoje programi iz prethodne festivalske edicije koji zbog pandemije nikako nisu mogli da stignu do beogradske i novosadske publike. Onima koji su sačuvali ulaznice, festival duguje senzacionalne predstave, pa će tako pravi maraton gostovanja izuzetnih savremenih koreografa i trupa potrajati od 6. marta do 14. maja.

Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova „Dani igre“ u Jugoslovenskoj Kinoteci, od 18. do 21. februara, koreografske radionice, majstorski kursevi, izložbe i još mnogo toga. Planirano je da već 6. marta dugo očekivane zvezde Njujork siti baleta izađu na scenu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a dan kasnije pred publiku u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Promo/Beogradski festival igre

Slikar, koreograf, pozorišni i vizuelni umetnik Dimitris Papajoanu gostovaće sa svojom novom produkcijom 18. i 19. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok će se kompanija Jakoba Alboma iz Amsterdama, predstaviti publici 21. i 22. marta na sceni Opere Madlenianum, sa komadom „Životni prostor“.

Iz Ženeve na BFI stiže kompanija „Alias“ koja će 23. i 24. marta u Beogradskom dramskom pozorištu predstaviti komad „Normalno“. „Zappala Danza“ iz Katanije nastupiće u Operi Madlenianum 25. marta, a iz Los Anđelesa u Srbiju dolazi čuveni „Body Traffic“. Publika će imati prilike da ih vidi takođe u Madlenianumu 26. marta, a dan kasnije i u novosadskom SNP.

Pročitajte još

Za 28. i 29. mart na sceni BDP-a najavljeno je gostovanje kompanije Adi Butrus iz Tel Aviva. U novom komadu, nastalom u produkciji pariskog Teatra de la Vil, izraelski koreograf Adi Butrus poziva publiku da preispita vrednosti grupe i individualaca koji čine grupu.

Šaj Kubler sa svojom trupom gostovaće 30. marta u Bitef teatru sa komadom „Telemetrija“, a Alesandro Šaroni iz Ankone stiže u Atelje 212 sa komadom „Avgust“, koji je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji.

Pixabay

Jedna od najtraženijih kubanskih trupa savremene igre „Malpaso“ iz Havane stiže 3. aprila prvo u beogradski Atelje 212, a dva dana kasnije, 5. aprila, gosti sa Kube nastupiće na sceni novosadskog SNP. Grupa gospodina Serena nastupiće 4. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu, a „TanzMainz“ iz Majnca 5. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Beogradski festival igre prvi put predstavlja brodvejske zvezde, i to igrače koji su nenadmašni u svojim cipelama za stepovanje, nudeći senzacionalno iskustvo. Nastup „Jason Samuels Smith & Divine Rhythm Productions“ obradovaće publiku 6. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu i dan kasnije u novosadskom SNP. Kompanija „Magi Maren“ nastupa 8. aprila u Ateljeu 212, a „Peeping Tom“ iz Brisela 9. i 10. aprila u Madlenianumu.

U drugoj polovini festivala, u beogradski Sava Centar 14. aprila stiže Kompanija Akrama Kana iz Londona, a na istom mestu 17. aprila predstaviće se „Drezden Frankfurt“ kompanija igre. Balet „Džez Montreal“ zatvoriće BFI 14. maja u Sava Centru.

Promo / Beogradski festival igre

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati mladi autori. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa estetike, unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja.

Otkrivajući igru kroz njene vrhunske domete, festival je na putu do osamnaeste godine pridobio brojnu publiku. Od osnivanja je predstavljeno 417 koreografskih ostvarenja, dok je poslednje edicije pratilo oko 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. U godini pandemije, uprkos strogim međunarodnim protokolima, izvedeno je 11 predstava u 3 grada, odnosno nastupilo je 7 trupa iz inostranstva i jedna produkcija iz Srbije. Programe je u pozorišnim salama i putem festivalskog Fejsbuk kanala pratilo preko 8.000 ljudi.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike