Matiji Bećkoviću uručena Svetosavska povelja

30.01.2021

09:35 >> 11:58

0

Davno je rečeno i obistinjeno, da je za duhovno jedinstvo presudan jezik, pismo i stvaralaštvo – poezija u prvom redu. Uvek se nađu oni koji pogode ono naj

Matiji Bećkoviću uručena Svetosavska povelja
Copyright Miroslav Milic/ATAImages

Svetosavska Povelja Srpskog prosvetnog i kulturnog društva “Prosveta” uručena je akademiku Matiji Bećkoviću.

– Vi ste mene prečastili, kada ste me pored toliko zaslužnijih izdvojili i pridružili dosadašnjim dobitnicima Svetosavske Povelje – rekao je Bećković na dodeli Povelje u Pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS).

On je kazao da je to najviše priznanje koje dodeljuje Srpsko kulturno prosvjetno društvo Prosvjeta, navodeći da bi trebalo “120 godina da se ispriča njena istorija, u službi najvećih vrednosti i najuzvišenijih ciljeva”.

– Meni preostaje da se ovoj prilici zahvalim i poklonim putu koji je prosveta prošla i nije odustajala, padala i ustajala, proganjana, zabranjivana i osuđivana – rekao je Bećković.

On je izrazio nadu da će i u “naše vreme” biti “onih koji će umeti da prepoznaju ono što će trajati i što će nas povezati”.

Pročitajte još

– Davno je rečeno i obistinjeno, da je za duhovno jedinstvo presudan jezik, pismo i stvaralaštvo – poezija u prvom redu. Uvek se nađu oni koji pogode ono najbitnije i zbog čega ih slavimo – kazao je akademik.

Povelju mu je uručio predsednik društva Milimir Mučibabić, koji je istakao da je Bećković najveći živi srpski pesnik, autor antologijskih knjiga poezije i nezaboravnih beseda.

– Svetosavsku povelju uručili smo onome koji je svojom postojanošću i mudrošću, svojim i ukupnim stvaralaštvom to zaslužio. Njegovo delo nas upućuje na put kako da se odbranimo od banalne stvarnosti koja nam oduzima dostojanstvo i slobodu, istoriju i tradiciju, misao i emociju – – rekao je Mučibabić, a prenose Novosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike