Sećanje na jedinstvene uloge: Retrospektiva filmova Mire Furlan u Kinoteci

01.02.2021

12:15 >> 14:11

0

Biće prikazano i ostvarenje koje joj je donelo Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu – čuveni klasik Lepota poroka” Živka Nikolića 

Sećanje na jedinstvene uloge: Retrospektiva filmova Mire Furlan u Kinoteci
Copyright Mira Furlan u filmu Lepota poroka Promo Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka najavila je retrospektivu prerano preminule glumice Mire Furlan od 10. do 14. februara, kada će prikazati deset filmova različitih žanrova, u kojima je odigrala neke od najupečatljivijih uloga, sarađujući s rediteljima iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije.

Retrospektivu otvara drama “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka. Za sporednu ulogu u toj ekranizaciji romana Ranka Marinkovića Mira Furlan je osvojila svoju prvu Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Biće prikazan i film koji joj je doneo Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu – čuveno ostvarenje “Lepota poroka” Živka Nikolića (1986).

Profimedia

Publika Kinoteke videće i film “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, te filmove Rajka Grlića “U raljama života” (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1985), kao i ostvarenja “Pismo glava” (1983) Bahrudina Bate Čengića, “Braća po materi” (1988) Zdravka Šotre, “Za sada bez dobrog naslova” (1988) Srđana Karanovića, “Poltron” (1989) Svetisalava Bate Prelića i “Turneja” (2008) Gorana Markovića.

Početkom ratnih 90-ih godina, Mira Furlan je emigrirala u SAD, gde je ostvarila zapažene uloge u televizijskim serijama, posebno u “Vavilonu 5” i “Izgubljeni”, na koje je podsetio i časopis Varajeti povodom njene smrti.

Pročitajte još

Tokom 2000-ih igrala je i u nekoliko ovdašnjih produkcija, pa se tako retrospektivni program sećanja na veliku glumicu u Jugoslovenskoj kinoteci završava srpskim filmom “Turneja” Gorana Markovića.

Mira Furlan preminula je 20. januara u 66. godini u Los Anđelesu od posledica infekcije virusom Zapadnog Nila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike