Srpski filmovi nagrađeni na prestižnom festivalu u Trstu

01.02.2021

13:07 >> 13:11

0

Glumac Predrag Miki Manojlović dobitnik je priznanja Istočna zvezda 2021” i u tu čast prikazano je ostvarenje Podzemlje” Emira Kusturice

Srpski filmovi nagrađeni na prestižnom festivalu u Trstu
Copyright Promo / FCS

Završen je 32. po redu onlajn Filmski festival u Trstu, kako ističu organizatori, vodeći italijanski festival kada su u fokusu kinematografije Centralne i Istočne Evope, a među nagrađenima su brojni filmski autori i projekti iz naše zemlje.

Film “Otac” u režiji Srdana Golubovića osvojio je dve nagrade – Nagradu publke za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Nagradu Centralnoevropske inicijative), koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i srpski celovečernji igrani film “Moj jutarnji smeh” scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada “SkyArte” osvojio je film “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” autora Borisa Miljkovića.

Promo/Andreja Leko

Osim toga, kao što smo vas već izvestili, na industrijskom delu pomenutog festivala, na tamošnjem koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije.

U pitanju su projekti dokumentarnih ostvarenja Srđana Keče i Marije Zidar, nagrađeni u segmentu “Poslednja stanica: Trst” (Last Stop Trieste). Projekat novog filma Srđana Keče “Muzej revolucije” nastaje kao većinska srpska, a projekat filma “Pomirenje” Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija.

U odeljku “This is IT” istog koprodukcionog marketa, predviđenom za radove u toku, nagrađen je i projekat novog dugometražnog igranog filma scenariste i reditelja Dušana Milića. Projekat Milićevog filma “Mrak” u Trstu je dobio Specijalno priznanje tamošnjeg žirija. I pomenuti film nastaje uz podršku FCS.

Pročitajte još

Osim toga, proslavljeni srpski glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“), i u tu čast bio je prikazan i film „Podzemlje” („Underground ”, 1995), klasik Emira Kusturice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike