Danas je Svetski dan čitanja naglas: Preporučujemo devet knjiga za zajedničko čitanje s decom

03.02.2021

12:00 >> 13:39

0

Autor: Dejan Ćirić

U istraživanju izdavačke kuće Scholastic iz Engleske više od 80% roditelja i dece izjavilo je da uživa u zajedničkom čitanju jer vreme koje provedu čita

Danas je Svetski dan čitanja naglas: Preporučujemo devet knjiga za zajedničko čitanje s decom
citanje knjige za decu - Copyright Profimedia

Svetski dan čitanja naglas ove godine obeležava se 3. februara. Inicijativu za obeležavanje ovog dana pokrenula je neprofitna organizacija „LitWorld“ iz Sjedinjenih Američkih Država, koja se zalaže za opismenjavanje, a u obeležavanje ovog dana uključile su se i brojne izdavačke kuće, udruženja nastavnika i različite neprofitne organizacije. U istraživanju izdavačke kuće „Scholastic“ iz Engleske više od 80% roditelja i dece izjavilo je da „uživa u zajedničkom čitanju jer vreme koje provedu čitajući postaje važan deo zajedničkih uspomena“.

Čitanje naglas razvija maštu i kritičko mišljenje, naročito ako je kombinovano sa postavljanjem pitanja i razgovorom o pročitanom. Takođe, čitanje naglas razvija porodično zajedništvo tako što okuplja porodicu, što može biti odlična prilika za razgovor o mnogim važnim temama.

Psiholog Marina Videnović naglašava važnost zajedničkog čitanja u ranom uzrastu dece:

“Nije važno samo  da čitate detetu, važno je i šta mu čitate i kako to činite. Čitanje treba da bude zajednička aktivnost tokom koje dete postavlja pitanja i zajedno sa odraslim razgovara o onome što mu se čita. Važno je da odrasli menjaju način govora, naglašavaju bitne delove priče, postavljaju pitanja detetu, komentarišu, kako bi se osigurali da imaju pored sebe pažljivog slušaoca za koga čitanje ima razvojne dobiti. Čitanje je prilika da tandem roditelj-dete razvija bliskost i bolje se upozna. Prebrzo preletanje preko teksta, bez zadržavanja na pojedinim delovima, nije naročito korisno. Odrasli bi trebalo da se naoružaju strpljenjem i spreme na to da će dete tražiti da mu se tekst čita u više navrata. Ponovno čitanje već pročitanog teksta jeste važno za bogaćenje rečnika i razvijanje osećaja sigurnosti u sebe. Što se tiče izbora knjiga, najbolje je da odrasli konsultuju decu i zajedno izaberu onu koja je i slušaocu i čitaocu interesantna. Dobro je da se izabere tekst u kojem nema puno nepoznatih reči i predugih rečenica, ali u kojem pak ima nešto što je detetu novo i što može da nauči.”

Promo/Kreativni centar

Edicija Kreativnog centra Pustolovine za predškolce idealna je za zajedničko čitanje sa decom. Uzbudljivi događaji i likovi, mnoštvo lepih a zaboravljenih reči našeg jezika, kao i zanimljivosti iz života pisaca – samo su neke od odlika ove popularne edicije koja je postala zaštitni znak Kreativnog centra. Svaka knjiga sadrži Pustolovni dodatak, koji kod dece budi maštu da nastave priču. Najmlađi čitaoci će saznati kakvi su bili pisci tih knjiga kada su bili deca, šta su još zanimljivo napisali, a imaće prilike i da odgovore na neka pitanja, smisle nastavak priče ili nešto nacrtaju. Na kraju svake knjige nalazi se i preporuka u vezi s tim koju bi sledeću knjigu iz ove edicije čitaoci mogli da odaberu, kao i nekoliko početnih stihova te poeme.

Preporučujemo 9 odličnih knjiga za zajedničko čitanje:

Ježeva kućica

„Poema ’Ježeva kućica’ je vrhunac Ćopićeve magije. Nešto tako milo i čedno na našem jeziku nije napisano. Ježurka Ježić, ćudljivi usamljenik sa bodljama kao jamcem svoje nezavisnosti, ostaje malo šumsko božanstvo. Ko pročita ovu poemu, ne može sresti ježa, a da se ne osmjehne Ćopićevim osmjehom“, istakao je pesnik Rajko Petrov Nogo

Plavi kit

Kao dete, Arsen Diklić je zavoleo reku Gacku na kojoj je imao i svoj skriveni čamac, a kad je odrastao, najlepše dane proveo je na Dunavu i Savi. Iz te ljubavi i snova na rekama ponikle su mnoge njegove priče i pesme, a jedna od najlepših je poema „Plavi kit“, uzbudljiva pripovest o mornaru svađalici i velikom, plavom kitu.

Priča o valjušku

Junak ove priče je valjušak, jedna vrsta jela od testa. Puno uzbudljivih zgoda i nezgoda će se desiti kad valjušak pobegne sa kuhinjskog prozora i krene u svet. Na kraju knjige čeka vas recept za pravljenje valjušaka, pa izvolite, oprobajte se!

Profimedia

Ljutito meče

Ova knjiga predstavlja u novom ruhu poznatu pesmu Brane Crnčevića o tvrdoglavom mečetu koje neće da spava zimskim snom, već hoće da se „provodi“ zajedno sa mačkama, zečevima i decom. Pesma, nastala posle „teških borbi“ koje je sam autor imao sa svojom ćerkicom oko odlaska na spavanje, postala je vrlo popularna među decom.

Neposlušno pile

Pročitajte još jednu priču iz pera nezaboravnog Brane Cvetkovića! Saznajte zašto je radoznalo pile Žuća zalutalo kada je potrčalo za šarenim leptirom i stiglo čak do gomile prosutog žita. Kako će se Žuća vratiti kući kad ne zna put? Šta će mu zabrinuti roditelji reći?

Put oko sela

Ovo je još jedna uzbudljiva priča Brane Cvetkovića. Kako će se tri radoznala pileta izvući iz velike i strašne poplave koja je zadesila njihovo selo? Da li će pronaći put do svoje zabrinute mame koke? Saznajte kako su ovi nestašni pilići uspeli da se izbore s poplavom. Da li im je neko u tome pomogao?

Profimedia

Bajka o ribaru i ribici

Jedna od najpoznatijih priča Aleksandra Sergejeviča Puškina nova je knjiga iz popularne edicije Pustolovine za predškolce. Glavni junaci ove bajke su baba i deda koji žive u trošnoj kolibi na obali mora. Šta će se dogoditi kada jednoga dana deda ulovi zlatnu ribicu i ona mu obeća da će mu ispuniti tri želje ako je pusti na slobodu?

Mače u džepu

Ova bajkovita priča u stihu govori o jednom nestašluku koji se dogodio u školi. Đaci su hteli da iznenade nastavnika matematike, ali je on shvatio njihovu nameru i iznenadio njih. Na kraju knjige čitaoci će otkriti kako je belo maleno mače očaralo sve u razredu. U Pustolovnom dodatku nalaze se mnoge zanimljivosti iz detinjstva pesnikinje Desanke Maksimović.

Pročitajte još

Priča iz mravljeg sveta

Čitajući „Priču iz mravljeg sveta“, najmlađi čitaoci upoznaće se s divnom ljubavnom pričom mravca i ćerke čuvara mravlje vodenice. U želji da po svaku cenu ostvare svoju ljubav, oni će na jednom listiću krenuti na dug put, u susret sreći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike