Priče koje pokreću: Opere Pučinija i Čajkovskog na sceni SNP

09.02.2021

08:30 >> 10:57

0

Planirani koncert na momente stavlja violončelo u fokus i jednog od naših najpoznatijih violončelista - Dragana Ðorđevića

Priče koje pokreću: Opere Pučinija i Čajkovskog na sceni SNP
Copyright Pixabay

Pod sloganom “Priče koje pokreću”, Opera Srpskog narodnog pozorišta nastavlja sezonu tematskim koncertom “Priče na zadatu temu: Pučini i Čajkovski” 12. februara na sceni “Jovan Ðorđević”.

– Kada smo krenuli sezonu, ideja nam je bila da i u ovim uslovima, opera, kao umetnost ima puno priča za ispričati. Tu vodilju pratio je i program, tako smo prošle godine krenuli sa tematskim koncertima – Priče na zadatu temu. Ideja tih koncerata jeste da publici ponudimo nešto pomalo drugačije, čega inače nema na repertoaru. Dakle, operski program, uvek na drugu temu, u potpuno drugačijem, pitkom pakovanju i uvek uz zaista eksluzivne goste – objašnjava direktor opere Aleksandar Stankov.

Ovoga puta program se vrti oko dva velika umetnika. Ðaokomo Pučini i Petar Ilič Čajkovski jesu bili savremenici čiji se rad u jednom periodu i preklapao. Iako istorijske knjige ne daju nikakve naznake da su Čajkovski i Pučini zajedno radili, pa čak ni da su se poznavali, obojica su pisali neverovatne kompozicije za gudačke sastave, a upravo se na tome bazira tema sledećih “Priča na zadatu temu”.

Wikimedia/Dennis Jarvis

S tim što planirani koncert na momente stavlja violončelo u fokus i jednog od naših najpoznatijih violončelista – Dragana Ðorđevića.

– Rokoko varijacije na temu su omaž Mocartu i meni je zanimljivo kako je jedan violončelista doradio i skratio delo Čajkovskog, iako on nije bio presrećan zbog toga. Ali činjenica da je to prihvatio ostavila nam je tako jedno lepo delo koje ćemo sada imati prilike da čujemo uživo i to posle toliko vremena – kaže Ðorđević i dodaje da je energija koja se uživo deli upravo ono što ga pokreće na koncertima.

– Mene pokreće ljubav. Mislim da je to nešto što je pokretalo i kompozitore da napišu većinu svojih dela. Ljubav, tuga, sreća, radost, to je sve ono što neponovljivo delimo sa publikom tokom koncerata i to je energija koja nas, umetnike, sada pokreće – naglašava Ðorđević.

Pročitajte još

Plan sa početka sezone, bio je da se tematski koncerti – Priče na zadatu temu – na repertoaru nađu jednom mesečno, pa su tako u novembru to bile “Faust i Karmen”, u decembru “Operske novogodišnje priče”, u januaru je to bio “Operski gala koncert”, a u februaru su  “Čajkovski i Pučini”.

U skladu sa time na jednosatnom koncertu, kojim će dirigovati gost iz Plovdiva, maestro Dian Čobanov, naći će se Pučinijeve “Hrizanteme”, i “Serenada za gudače” i Varijacije na rokoko temu Petra Iliča Čajkovskog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike