"Seks-umetnost-komunizam": Premijera predstave sa Milošem Timotijevićem na rođendan Bitef teatra

18.02.2021

15:58

0

Autor: Mona Cukić

Troje stvaralaca iz 20. veka Margerit Diras, Oskar Davičo i Pjer Paolo Pazolini, kao opsene, duhovi, zauzimaju scenski prostor, a promišljanjem njihovih dela,

"Seks-umetnost-komunizam": Premijera predstave sa Milošem Timotijevićem na rođendan Bitef teatra
Promo / Aleksandar Danguzov

U Bitef teatru su u toku probe predstave “Seks-umetnost-komunizam” reditelja Bojana Đorđeva, čija je premijera planirana 3. marta – na rođendan ovog teatra.

Pozorišni projekat, po tekstu Tamare Antonijević, Bojana Đorđeva i Tanje Šljivar bavi se nasleđem dvadesetog veka iz perspektive tri revolucije koje su ga obeležile i promenile čovečanstvo. Reč je o revoluciji umetničke avangarde, komunističkoj i seksualnoj revoluciji, koje ukidaju prethodni poredak, i zahtevaju duhovnu, materijalnu i telesnu emancipaciju čoveka. Kako se odnositi prema nasleđu emancipacije u duboko reakcionarnom vremenu, kada se osvojene i proklamovane slobode i tehnološki napredak koriste za promociju konzervativnih društvenih struja, ili se čak, zajedno s naučnim dostignućima poriču, potiskuju, smeštaju u arhive i sklanajaju iz javnog diskursa u kom je naizgled na “slobodnom tržištu ideja” dozvoljeno reći sve i bez posledica, pitanja su koje postavlja ova predstava.

Promo / Aleksandar Danguzov

Te teme artikulišu figure troje stvaralaca iz dvadesetog veka: Margerit Diras, Oskar Davičo i Pjer Paolo Pazolini, koje kao opsene, duhovi, zauzimaju naš scenski prostor. Promišljanjem njihovih dela, života i političkog angažmana nastaje vizuelni, jezički i izvedbeni tekst predstave.

– Davičo, nadrealista i komunista erotizovanog jezika koji buja nezaustavljivom snagom pobune, Diras sa anoreksičnom, razarajućom rečenicom kao vrhunskom erotikom teksta i tela, i Pazolini u potrazi za svetim, narodnim, i sa prezirom prema konzumerizmu, kao svedoci, proroci i kritičari dvadesetog, rešetaju naš dvadeset prvi vek slikama, pitanjima i tvrdnjama. Rad na predstavi je započet nedelju dana pre proglašenja pandemije, a premijerna izvođenja su zakazana tačno godinu dana kasnije. Da li nas je godina, u kojoj smo bili ne samo svedoci već i direktne žrtve urušavanja i nestajanja ruina zdravstvenog i socijalnog sistema, odvela dalje od ove tri figure, ili smo im, naprotiv nikad bliže – ističu autori i dodaju:

Promo / Aleksandar Danguzov

– Između zaboravljenih revolucija dvadesetog veka i “normalnosti” koju smo napustili suočeni sa pandemijom, Diras, Davičo i Pazolini nam se vraćaju, ne samo kao utvare prošlosti ili proroci onoga što nam se već dogodilo, već kao nekolicina od brojnih glasova koji izranjaju iz kakofonije prostora društvenosti – teksta, filma i poezije, ali i ulice, haustora, čamaca za spašavanje ili društvenih mreža.

“Seks-umetnost-komunizam” je koprodukcija Bitef teatra i Udruženog umetničkog rada u okviru projekta “Create to Connect – Create to Impact”. Predstavu je podržao Fond Kreativna Evropa Evropske Unije.

Promo / Aleksandar Danguzov

U predstavi igraju Vladislava Đorđević, Slaven Došlo, Miloš Timotijević, Tamara Pjević i Đorđe Galić.

Pročitajte još

Autorski tim čine: Siniša Ilić (scenografija), Maja Mirković (kostim), Luka Papić (muzika), Čarni Đerić (scenski pokret), Dijana Marojević (scenski govor), Katarina Vojnović (organizacija), Milana Matejić (asistentkinja reditelja) i Igor Milakov (asistent organizacije).

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi