Muzej Vuka i Dositeja obeležava 72. godišnjicu

28.02.2021

09:26 >> 11:28

0

Rođendan proslavljaju virtuelno – onlajn izložbom Dositejev licej” koja, između ostalog, sadrži dela Emanuela Muanovića i Milice Čađević iz prvih de

Muzej Vuka i Dositeja obeležava 72. godišnjicu
Copyright Muzej Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića Vikipedia

Na današnji dan, 28. februara 1949. godine, odlukom Vlade NR Srbije osnovan je Muzej Vuka i Dositeja. Nekadašnja Vukova soba, deo zbirke ondašnjeg Narodnog muzeja, proširena je postavkom posvećenom velikom prosvetitelju Dositeju Obradoviću kao Vukovom prethodniku u borbi za uvođenje narodnog jezika u književnost.

U zdanju, u kome se Muzej danas nalazi, radila je od 1809. do 1813. godine znamenita Velika škola. Njen idejni tvorac bio je Dositej, dok je Vuk bio jedan od prvih učenika. Zbog svog istorijskog i arhitektonskog značaja zgrada je svrstana u kategoriju spomenika kulture od izuzetnog značaja, najvišu u nas.

Vikipedia/Uroš Knežević, ulje na platnu

– Iskoristićemo ovu svečanu priliku da pozovemo publiku da pogleda i prošeta kroz izuzetnu virtuelnu izložbu “Dositejev licej”. Izložba posvećena ovom drevnom zdanju sadrži dela Emanuela Muanovića i Milice Čađević iz prvih decenija XX veka, kao i poznije radove Miće Popovića, Luke Mladenovića i Aleksandra Kumrića iz 50-ih godina, uz nekoliko slika novijeg datuma. U virtuelnom izložbenom prostoru može se videti i vajarska dela Rudolfa Valdeca i Petra Ubavkića, te trodimenzionalni model zdanja Dositejevog liceja – poručuju iz Muzeja.

Pročitajte još

Stalna postavka u Muzeju Vuka i Dositeja, koja je posetiocima dostupna svakoga dana, sem ponedeljkom, diči se radovima Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića, Mine Karadžić, Rudolfa Valdeca…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike