Ceremonija bez crvenog tepiha: Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli "Zlatnog globusa"

28.02.2021

16:35 >> 16:44

0

Tokom svečanosti, koja će trajati tri sata, biće proglašeni pobednici u 14 filmskih i 11 TV kategorija

Ceremonija bez crvenog tepiha: Sve što treba da znate o večerašnjoj dodeli "Zlatnog globusa"
Zlatni globus - Copyright Profimedia

Ceremonija dodele Zlatnih globusa održaće se večeras u dva sata nakon ponoći po lokalnom vremenu, a 78. svečanost biće drugačija od svih do sada jer će biti prenošena onlajn i to sa dve lokacije – iz hotela Beverli Hilton u Los Anđelesu gde se tradicionalno i održava, ali i iz Rokfeler centra u Njujorku.

Voditeljke programa biće Tina Fey i Amy Poehler prvi put nakon što su zaredom vodile ceremonije od 2013. do 2015. godine. One će se naizmenično uključivati sa svojih lokacija, a nominovani će se javljati iz svojih domova, piše BBC.

Tokom večerašnje svečanosti, koja će trajati tri sata, biće proglašeni pobednici u 14 filmskih i 11 TV kategorija, a kao što smo već najavili, ovom prilikom Džejn Fonda biće ovenčana godišnjom nagradom za životno delo.

Netflix dominira

Ove godine Netflix dominira sa nominacijama – 42 ukupno, dok u kategoriji filma i serije prednjače “Mank” i  “Kruna” sa po šest nominacija.

Slede Sorkinov film “Suđenje čikaškoj sedmorki” i TV komedija “Schitt’s Creek” sa po pet nominacija.

Za jednu od retkih Netflixovih prošlogodišnjih nagrada zaslužna je Olivija Kolman, koja je dobila Zlatni globus za ulogu britanske kraljice Elizabete u seriji “Kruna”. Ali to nije bilo preveliko iznenađenje jer Kolman dotad nije izgubila nijednu nominaciju. Godinu ranije dobila je Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u kategoriji komedije i mjuzikla u filmu “Miljenica”, te 2017. za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Noćni upravitelj”.

Ove godine nagrada bi moglo biti još jer ima dvostruku nominaciju – za ulogu u još jednoj sezoni “Krune” i za ulogu u drami “The Father”. Ako joj to uspe, možda neće biti jedina dvostruka pobednica.

Dvostruka nagrada smeši se i njenom sunarodnjaku, Britancu Saši Baroni Koenu, za dve vrlo različite filmske glumačke uloge, u filmu “Borat Subsequent Moviefilm” i u “Suđenju čikaškoj sedmorici”.

Tri žene nominovane su za najbolju režiju za Zlatni globus – prvi put je više od jedne ušlo u uži izbor u jednoj godini.

Redžina King, Kloi Žao i Britanka Emeralda Fenel nominovani su zajedno sa Dejvidom Finčerom i Aronom Sorkinom.

Fenel, King i Žao nominovane su za filmove “Devojka koja obećava”, “Noć u Majamiju” i “Zemlja nomada”.

Britanka Fenel je bila glavna scenaristkinja u drugoj sezoni serije “Killing Eve”, a ujedno glumi lik Kamile Parker Bouls u seriji “Kruna”.

King je takođe i glumica, a osvojila je i Oskara i Zlatni globus 2018. za ulogu u filmu “If Beale Street Could Talk”. Kineska rediteljka Žao je prva žena azijskog porekla nominovana za nagradu.

Ostale nominacije

Ema Korin i Džoš O’Konor takođe su nominovani za uloge princeze Dajane i princa Čarlsa u “Kruni”.  Anja Tejlor-Džoj je još jedna glumica koja se takmiči za dve nagrade – za ulogu u filmu “Ema” i Netfliksov “Damin gambit”.

Za nagradu u kategoriji najbolji film takmiče se “Mank”, “Trial of the Chicago 7”, “The Father”, “Nomadland” i “Promising Young Woman”.

Novi film o Boratu, odnosno nastavak onog iz 2006. godine, takmiči se za nagradu u kategoriji mjuzikl i komedija, zajedno sa “Hamilton, Palm Springs”, “The Prom” i “Music”.

Velike zvezde Nikol Kidman i Hju Grant nominovani su za najbolju glumicu/najboljeg glumca za uloge u kategoriji mini-serije “The Undoing”.

Profimedia

Pročitajte još

Zlatni globus, koje godišnje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih medija (HFPA), prepoznaje i nagrađuje filmove i televizijske serije i predstavlja najprestižnije priznanje nakon Oskara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike