Prva premijera posle godinu dana u Zvezdara teatru: „Berači snova“ oduševili publiku

12.03.2021

09:01 >> 09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Težište priče je na osetljivom biću u današnjoj Srbiji, koje se zove - porodica

Prva premijera posle godinu dana u Zvezdara teatru: „Berači snova“ oduševili publiku
Copyright Tanjug/Tanja Valić

Tragikomedija “Berači snova” po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića sinoć je premijerno izvedena na velikoj sceni “Danilo Bata Stojković” pozorišta Zvezdara teatar u Beogradu.

U pitanju je prva premijera ovog pozorišta nakon više od godinu dana, a sam komad je bio planiran da se izvede u aprilu 2020.

Posle nekoliko odlaganja, predstava je konačno izašla pred publiku, koja je, sudeći po aplauzu, bila sasvim zadovoljna dramskom, komičnom i donekle tragičnom pričom o beračima malina u ruralnom miljeu, koji se suočavaju sa mnogim izazovima i iskušenjima.

Tanjug/Tanja Valić

Premijera je održana pod strogim pravilima, i nakon izvođenja nije bilo nikakvog slavlja, koktela, svečane atmosfere, sve je bilo svedeno, brzo i neprimetno.

Zaplet se vrti oko jedne, na prvi pogled, stabilne i funkcionalne porodice koja pokušava da krene od nule tako što će se upustiti u rizičan familijarni posao, o kome i ne znaju mnogo. Autor pikazuje korupcioni sistem koji vlada u malim mestima, gde jedan policajac bez problema može da bude i zelenaš, reketaš, odnosno težak negativac, koji drži u šaci sudbinu svih pozitivnih junaka unutar te krhke porodice.

Tanjug/Tanja Valić

Taj kriminogeni okvir tek je negde u pozadini naznačen, ali triler ili krimić nije žanr kojim se pisac i reditelj bave, već je težište na tom osetljivom biću danas u Srbiji, koje se zove – porodica. Sve njene vrednosti, mane i prednosti, usponi i padovi, sadržani su u ovom komadu.

U suštini, ovo je jedna tipična socijalna drama, gde su u fokusu pošteni ljudi na rubu egzistencije, koji se zadužuju do guše, ne mogu da vrate tolike iznose, i upadaju u mnoga iskušenja kojima nema kraja, te se publika identifikuje sa njima, navija i strepi za njihovu sudbinu.

Pročitajte još

Glavne uloge tumače Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Ivan Jevtović, Stefan Jevtović, Joakim Tasić i Siniša Ubović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike