Izložba „U gudurama Amerike“: Kult „najgoreg automobila svih vremena“

26.03.2021

09:30 >> 10:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Naziv postavke pravi jasnu opasku na naslov romana Karla Maja U balkanskim gudurama, u kom se Balkan stereotipno tumači kao divlja, neukroćena teritorija u ko

Izložba „U gudurama Amerike“: Kult „najgoreg automobila svih vremena“
Copyright Promo/Fondacija Saša Marčeta

Izložba „U gudurama Amerike“ biće organizovana od 8. do 30. aprila u bioskopu Balkan i predstaviće radove tri autora: video rad „Zvuci rodnog kraja“ Mladena Miljanovića, skulpturu „Yugo Amerika“ Radoša Antonijevića i instalaciju „Amerika“ Nenada Maleševića.

Naziv izložbe pravi jasnu opasku na naslov romana Karla Maja „U balkanskim gudurama“, u kom se Balkan stereotipno tumači kao divlja, neukroćena teritorija u kojoj vladaju nasilje i razbojništvo.

Inverzijom stereotipa i uvođenjem ličnog, kolektivnog ili istorijskog iskustva, ova postavka gradi se na preispitivanju značenja toponima i pojma Amerika.

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe napominje da postavka nudi ostatke, proživljene i prerađene sadržaje – ono što je ostalo od velikih istorijskih narativa.

– Fondacija „Saša Marčeta“ podržala je organizaciju ove izložbe sa namerom da u trenutku kada se tektonskim promenama menjaju socijalni, politički i etički narativi, razmatra pitanja posledica, šta dolazi nakon dramatičnog iskustva i gde se danas nalaze utopijske obale slobode – rekla je Samardžija.

Promo/Fondacija Saša Marčeta

Stevan Vuković, istoričar umetnosti, u katalogu izložbe navodi da se kroz tematsku spregu radova na ovoj izložbi stvara slika o imaginarnoj Americi, koja služi kao neki spoljašnji orjentir, odnosno kao neka vrsta drugosti u odnosu na svakodnevicu življenja u „balkanskim gudurama“.

„Zvuci rodnog kraja“ Mladena Miljanovića je petnaestominutni video i predstavlja resemnatizaciju umetničkog koji uzima i kombinuje već postojeće izvorne pesme – različite verzije iste pesme „Napravila Amerika od Bosne državu“, autora Ante Bubala. Prostor pesme i umetničkog koristi se kao potencijal neutralnog prostora i platforme kulture u kojem je moguća svaka vrsta spoja, jer je to prostor na koji svi polažu pravo, ali niko nije njegov apsolutni vlasnik.S druge strane rad je proizvod promišljanja današnje pozicije veterana iz sve tri vojske prošlog rata, te pitanja svrhe borbe sa današnje tačke gledanja kao i mogućnosti utopije suprostavljenog kolektiviteta.

Promo/ Nemanja Mićević

Metalna skupltura „Yugo Amerika“ nastala je 2019. godine i predstavlja školjku automobila Yugo – isečenu i suženu po osi simetrije. Od 1985. do 1992. godine, u kampanji pod nazivom Yugo America, trajao je izvoz ovog automobila u Sjedinjene Američke Države. Bez obzira da li je (kako su ga ocenili u Americi), najgori automobil svih vemena, on oblikom i nazivom ostaje duboko integrisan u konstrukcije našeg identiteta, i u Srbiji ima kultni status. Oblik rada, apostrofiran skulptorskom intervencijom, nadrasta prostoznačnost industrijskog predmeta i daje impuls mišljenju o nasleđu i identitetu. Naziv „Yugo America“ može da bude ime za sve strategije modernosti na Balkanu.

Promo/Fondacija Saša Marčeta

Instalacija „Amerika“ Nenada Maleševića obuhvata tri fotografije, hiljadu crteža i jednu poštansku marku. Serija crteža je započeta 2015. godine i sadrži deset knjiga, tj. svezaka. Motiv je skulptura nadomak Njujorka, na Ostrvu slobode, poznata kao Kip slobode.

Pročitajte još

Fotografije su snimljene februara 2019. godine na Ostrvu slobode, u 53. njujorškoj ulici i u Metropoliten muzeju. Crteži su izvedeni prema ilustraciji Kipa slobode sa poštanske marke oficijalnog naziva „Statue of Liberty“, date u opticaj 1961, u Bafalu, u državi Njujork. a kupljene u Zemunu 2011. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike