Potresno svedočanstvo o genocidu: Snimanje filma „Djeca Kozare“ počinje na jesen na samom stratištu

28.03.2021

13:33 >> 13:34

0

Autor: Dejan Ćirić

Da bi došlo do pomirenja i razumevanja treba snažno izgovoriti istinu. Ovoga puta, o zločinima nad decom u vremenu NDH i nacističke okupacije, kaže reditel

Potresno svedočanstvo o genocidu: Snimanje filma „Djeca Kozare“ počinje na jesen na samom stratištu
jasenovac - Copyright Profimedia

Snimanje filma „Djeca Kozare“ o stradanju dece srpskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata i genocidu počinjenom u NDH, počeće na jesen, rekao je reditelj Lordan Zafranović.

Zafranović se zahvalio Vladi Republike Srpske na odluci da finansijski podrži taj film, prenosi RTRS.

– Drago mi je što su prepoznali značaj ovog filma i poruke koje on u sebi nosi. Radi se o značajnim sredstvima, a pogotovo ako se ima u vidu kroz šta sve zemlje u svetu danas prolaze zbog aktuelne pandemije – poručio je za „Glas Srpske“ Lordan Zafranović, koji poslednjih desetak godina živi i radi u Pragu, te je dodao kako je prilikom svoje poslednje posete Banjaluci, u februaru ove godine, dobio i obećanje da će Vlada Srpske dodatno, „u nekom narednom periodu“, podržati ovaj filmski projekat.

Zafranović, kome je Vlada Srpske odobrila 200.000 maraka za snimanje filma „Djeca Kozare“, kaže kako je još uvek daleko od sklapanje konačne finansijske konstrukcije, ali i da najavljeni početak snimanja filma neće biti pomeran.

– Snimaćemo film u etapama. Prva klapa trebalo bi da padne na jesen u Republici Srpskoj. Ceo film će biti snimljen na području Kozare, na samom stratištu – rekao je Zafranović.

Lordan Zafranović Antonio Ahel/ATAImages

Film će, po njegovim rečima, predstaviti svu tragediju stradanja dece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vreme Drugog svetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu počinjenom od strane NDH.

– Da bi došlo do pomirenja i razumevanja treba snažno izgovoriti istinu. Ovoga puta, o zločinima nad decom u vremenu NDH i nacističke okupacije. Dugo je ta tema bila zatvorena i nekako je došao trenutak da se snimi i film – naglasio je reditelj.

Dodao je i kako je u međuvremenu otvorio i firmu u Banjaluci, koja će se baviti prikupljanjem dodatnih finansijskih sredstava, ali i promocijom ovog filmskog projekta.

Pročitajte još

Vlada Srpske je inače na sednici održanoj 25. marta ove godine zadužila Ministarstvo prosvete i kulture i Ministarstvo finansija da u svrhu finansijske podrške ovom filmu obezbede sredstva iz budžeta za ovu godinu u iznosu od 200.000 maraka.

– Institucije Republike Srpske će učestvovati u svim ovakvim i sličnim projektima koje se bave kulturom sećanja – poručili su iz Vlade Srpske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike