Vespe, ljubav i moda Beograda 60-ih godina: Otvorena izložba u RTS klubu (FOTO)

06.04.2021

12:16 >> 11:52

0

To je bilo divno vreme zamaha čitavog društva kada je pop kultura sa Zapada osvajala jugoslovensku scenu. Izložba je dokument koji podseća na divnu estetiku

Vespe, ljubav i moda Beograda 60-ih godina: Otvorena izložba u RTS klubu (FOTO)
Copyright Promo / Gordan Jović

Izložba “Beograd 60-ih” za koju su monografiju uradili Darko Ćirić i Lidija Petrović Ćirić otvorena je u RTS klubu u zgradi Radio Beograda, a posetici su u prilici da vide ikoničke simbole “najboljeg vremena u Jugoslaviji”, među kojima su moped Vespa, haljina trapezoidnog oblika, radio mikrofoni, fotografije Ðorđa Marijanovića i Kvarteta “Ivanović”.

Muzej grada Beograda je još 2003. godine realizovao projekat “Beograd 60-ih godina dvadesetog veka” kao eksperiment kojim je trebalo proveriti muzeološke potencijale bavljenja složenim i vremenski bliskim periodom istorije.

Stanje fondova, dostupnost izvora, kao i metodološke pretpostavke tumačenja kompleksnih političkih, društvenih, urbanističko-arhitektonskim, kulturološkim… pojavama u koncentrisanom i vremenski ograničenom periodu predstavljali su izazov u dotadašnjoj muzejskoj praksi.

Timski rad niza saradnika i autora tekstova (Darko Ćirić, Lidija Petrović Ćirić, Ljubodrag Dimić, Dragomir Manojlović, Slobodan Selinić, Mira Otašević, Bojana Andrić, Lidija Merenik, Anja Suša, Milan Vlajčić, Vladimir Janković Džet, Nikola Karaklajić, Ljubomir Žakula), privatnih kolekcionara i konsultanata, opravdao je uloženi napor.

Promo / Gordan Jović

Interes čitalaca, kao i potreba da se isprave uočeni propusti, doveli su do štampanja drugog dopunjenog izdanja muzejske publikacije koje potpisuju Darko Ćirić i Lidija Petrović Ćirić.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, napomenula je da je svima asocijacija na šesdesete godine prošlog veka čuveni film “Ljubav i moda”.

– Šarene vespe i haljina Bebe Lončar obeležile su to divno vreme zamaha čitavog društva kada je pop kultura sa Zapada osvajala jugoslovensku scenu. Izložba je dokument koji podseća na divnu estetiku koju mnogi nose u srcu – kazala je Medakovićeva.

Promo / Gordan Jović

Gost na otvaranju izložbe bio je Vladimir Janković Džet, jedan od najprepoznatljivijih hroničara rok kulture u Beogradu.

– U Beogradu 60-ih smo jurili da stignemo svet. Nekada bi ga i prestigli, a da to nismo ni znali. Na osnovu slika koje smo pronalazili po časopisima rekonstruisali smo rok scenu, pa je Zoran Miščević, lider benda ”Silueta” bio uverljiviji na sceni nego što je to bio slučaj s njegovim poznatijim kolegama na britanskoj sceni – kazao je Džet.

Promo / Gordan Jović

Ćirić je podsetio da se savremena istoriografija nije mnogo bavila savremenom pop kulturom Beograda.

– Nismo imali uzore u nastajanju ove izložbe, a putokaz nam je bila knjiga ”Beograd između istoka i zapada 1948-1965” Predraga Markovića”, rekao je Ćirić.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike