Drama o mazohizmu: "Venera u krznu" na sceni Teatra "Vuk"

17.04.2021

07:58 >> 11:24

0

Tema osvete Venere, zbog civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći Žene, tutnji kroz dramski tekst, a pozornica postaje mesto borbe glumice i

Drama o mazohizmu: "Venera u krznu" na sceni Teatra "Vuk"
Copyright Promo / Jean-Marie Fox

Komad Dejvida Ajvsa “Venera u krznu” u režiji Tatjane Mandić Rigonat premijerno će biti izveden 20. aprila u 19 časova u Teatru “Vuk”.

Drama ne predstavlja dramatizaciju čuvenog romana iz 19. veka “Venera u krznu” Leopolda Fon Zaher-Mazoha, već originalno dramsko delo, a po njoj je Roman Polanski 2013. godine snimio film, kao satiru o seksizmu.

Komad počinje kao priča o piscu Tomasu Novačeku koji je dramatizovao roman Zaher-Mazoha, a želi i da ga režira, pa organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu, koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju, viziju Vande fon Dunajev, dominantne žene, okrutne Venere iz Mazohovog romana. Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, pa se između njih dvoje razvija složena psihološka igra, koju Dejvid Ajvs dijaloški majstorski gradi.

Promo / Jean-Marie Fox

Kako objašnjavaju autori, u drami “Venera u krznu” Ajvs rekontekstualizuje čuveni roman. On ga koristi kao građu za komponovanje višeslojne savremene pozorišne priče koja preispituje temu mazohizma, odnose dominacije i pokoravanja, pozicije i igre moći na više nivoa i planova.

Tema osvete Venere, zbog civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći Žene, tutnji kroz dramski tekst. Pozornica postaje mesto borbe glumice i reditelja, mesto njihovog uzajamnog propitivanja baš kao i likova iz Mazohovog romana, kulturoloških obrazaca, uloga i pozicija žene i muškarca unutar njih.

Promo / Jean-Marie Fox

– Pozornica je mesto u kojem rodne uloge gube svoj društveni oslonac i postaju ambivalentne i zamenjive. Mesto u kojem su razne energije, strasti, stavovi, predrasude, upliću u stvaralački proces. Mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda, nagoni. To je mesto zanosa i otkrića onoga o čemu ćutimo ili nismo svesni bili da postoji u nama. Stvaranje u pozorištu je Bodrijarovsko zavođenje – stoji u opisu predstave.

Dodaje se da na najdubljem nivou drama slavi kreativni princip žene oličen u mitskoj Veneri- Afroditi koja ima mnoga lica. Intrigantan je u kontekstu pokreta “Me Too”. Vraća nas na suštinska pitanja i inteligentno ismeva pseudo kanone kojima se u ime slobode, manipuliše slobodom i žene i muškarca.

Promo / Jean-Marie Fox

Roman “Venera u krznu” Zaher-Mazoha bio je inspiracija Francu Kafki za priču “Preobražaj”, legendarnoj grupi Velvet underground i Lu Ridu za pesmu “Venus in furs” (1967).

Reditelj Hesus Franko (1969), zatim Viktor Nuvenhas i Martje Sejfer (1994) snimili su istoimene filmove. Roman je bio inspiracija mnogim slikarima, a sa Zaher-Mazohom i njegovom pričom, objavljenom 1870. godine mazohizam kao tema umetničkog dela je na poetičan i književno složen način, ušao u književnost.

Pročitajte još

U predstavi igraju Katarina Marković i Milutin Milošević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike