„Govori da bih te video“: Film o kulturnom svetioniku Beograda

28.04.2021

17:16 >> 15:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla film portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laborator

„Govori da bih te video“: Film o kulturnom svetioniku Beograda
Copyright Promo/DOB

U četvrtak, 29. aprila u Domu omladine Beograda, s početkom u 19 časova, biće održana projekcija i razgovor o filmu “Govori da bih te video“. Učestvuju Marija Stojnić, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja i Miloš Ivanović, producent. Moderatorka je producentkinja Jovana Nikolić, a ulaz je slobodan.

Film “Govori da bih te video” istražuje zvučni svet Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla film portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli. Zamišljen kao zvučni eksperiment i omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

Google map

– “Govori da bih te video” je sinestetično putovanje kroz zvučne pejzaže Radio Beograda i omaž radiofonskom stvaralaštvu i njegovim nevidljivm stvaraocima i slušaocima. Kroz ovaj audio-vizuelni eksperiment, želela sam da predstavim radio ne samo kao laboratoriju zvuka, već i kao živi izvor kreativne misli i čuvara intergeneracijskog sećanja, večitog lutalicu, koji skuplja fragmente našeg kolektivnog iskustva kroz vreme. Verujem da su ovakvi sadržaji potrebni i da čine da se osećamo manje usamljeno, i bolje promišljamo i razumemo svet i sebe  – ističe rediteljka Marija Stojnić.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje jednom mesečno, tokom godine, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Promo/DOB

Između dva ciklusa, u toku juna, jula i avgusta, biće realizovan DOK CINEMA MASTERS, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno. U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Pročitajte još

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike