Odbrana od korone u bibliotekama: Japanci imaju nešto što drugi nemaju

09.12.2020

15:24 >> 15:32

0

Autor: Dejan Ćirić

Sterilisane knjige i lepršanje stranicama kao preventivna mera, ali i atrakcija

Odbrana od korone u bibliotekama: Japanci imaju nešto što drugi nemaju
Copyright Pixabay

Biblioteke širom Japana od sada koriste mašinu koja steriliše knjige pomoću ultraljubičastog svetla, što daje sigurnost i uverenje posetiocima da mogu bezbedno da iznose iznajmljene knjige tokom pandemije, javila je agencija Rojters.

Biblioteka Narimasu u Itabašiju, severno od Tokija, poseduje tu mašinu još od 2018. godine, ali je direktor te ustanove naglasio da se ona sada koristi trostruko više. Čitaoci mogu da koriste mašinu koja se nalazi odmah pored prednjeg dela stola u biblioteci, nakon što uzmu knjige, a zatim opet po povratku, ali sve to nije obavezno, odnosno nije uslov da se jedino tako sme ući u biblioteku.

Upravnici biblioteka u zemlji masovno instaliraju mašinu koja za 30 sekundi steriliše knjigu pomoću UV svetlosti i onda korisnici samo treba da “lepršaju” stranicama da bi očistili prašinu.

Pixabay

Za mnoge čitaoce mašina je, ipak, bila veliko iznenađenje. Korisnica Eriko Isozaki koja dolazi u biblioteku jednom nedeljno da pozajmljuje dečje knjige rekla je da je mašina veoma zabavna njenom sinu, koji je bio fasciniran ultraljubičastim svetlom.

– Nisam sigurna koliko je ovo efikasno, ali mislim da je bolje i to nego da nemamo ništa, a i zabavno je, jer izgleda da moje dete baš uživa u gledanju mašine – izjavila je Isozaki.

Iako je Japan izbegao veliku stopu smrtnosti usled napada koronavirusa, u odnosu na tragedije u drugim zemljama, sada se to, nažalost, menja usled trećeg talasa.

PROČITAJTE JOŠ: Ljubica Kubura: Dama koja piše u muškom rodu i hoda u jednoj neispravnoj cipeli – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike