Počeo je 49. FEST: Radetu Šerbedžiji i Puriši Đorđeviću uručen "Beogradski pobednik" (FOTO+VIDEO)

07.05.2021

18:25 >> 19:30

0

Pre početka filma Veliko iskopavanje, koji ima čast da otvori ovogodišnji festival, prikazan je emotivan film u znak sećanja na velike umetnike koji su nas

Počeo je 49. FEST: Radetu Šerbedžiji i Puriši Đorđeviću uručen "Beogradski pobednik" (FOTO+VIDEO)
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Uz aplauze, sećanja na velike umetnike koji su nas nažalost napustili i uz nadu za bolje sutra, pod sloganom “Povratak u budućnost” večeras je u Sava centru otvoren 49. FEST.

U polupraznoj sali, kako mere nalažu, onako kako niko nije navikao kada je u pitanju najveći filmski festival kod nas, ali uz srećna lica i ovacije pozdravljeni su ovogodišnji laureati prestižne nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti – glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Lepo je da je Fest opet sa vama, a na neki način dobro je i da sam ja sa vama. Sve mislim da sam tek rođen 1924. godine na Đurđevdan u Čačku, od tada sam snimio mnogo ulica, mnogo gradova, mnogo lica… I danas je to sve u meni, ono što sam umeo i što nisam umeo, pokušao sam da izrazim u svojim filmovima.. Da se ne ljutite, ali upravo snimam novi film – kazao je slavni reditelj uz obećanje da se “vidimo i na sledećem Festu”.

 

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Veliki glumac Rade Šerbedžija rekao je ovom prilikom da je ponosan što je deo ove “sjajne kinematografije Južnih Slovena, koji su se nekada zvali Jugosloveni.”

–  Fest je nastao u doba kada je jugoslavenski film bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih festivala u svetu. Predvođen upravo režiserima i filmskim radnicima koji su usred Beograda i osnovali ovako veličanstven festival, a to je bio onaj “crni film” kako su ga nazivali. To su bili majstori filma, tih sedamdesetih godina kojima pripada i naš veliki Puriša Đorđević, te Žika Pavlović, pa Makavejev, Žilnik i svi božanstveni glumci koji su učestvovali u njiihovim filmovima. Sretan sam što sam mali deo tog bogatog vremena – kazao je Šerbedžija i dodao:

– Sretan sam i što je taj Fest bio tada kada je nastao priznanje jednoj zemlji koja je bila predvodnik nesvrstanih zemalja i pokreta u svetu, što je spajao taj zaraćeni svet Zapada i Istoka. Mi smo bili, a naročito Fest, svetla pozornica jer su dolazili filmovi iz celog sveta. Zato vam sa ponosom kažem da predstavljam deo tih filmadžija iz bivše zemlje, ali i iz današnjih podeljenih. Čestitam ovim mladim ljudima koji grade novi zalet i novi Fest u ovim našim teškim vremenima. Fest je užasno značajan za ovaj prekrasan grad.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Pre početka filma “Veliko iskopavanje” koji ima čast da otvori ovogodišnji Fest “Veliko iskopavanje” prikazan je emotivni video u znak sećanja na velike umetnike koji su nas napustili u proteklom periodu:

Fest se održava 49. put do 16. maja u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade, i predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija. Na svečanom zatvaranju, 16. maja u 19 časova, u Kombank dvorani, publika će moći da pogleda dokumentarni film “Kreka: Lovac na snove” o poznatom filmskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu.

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike