Manifestacija „Muzeji za 10“ predstavlja veličanstveno umetničko blago

11.05.2021

13:27 >> 07:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema

Manifestacija „Muzeji za 10“ predstavlja veličanstveno umetničko blago
Copyright Unsplash

Manifestacija „Muzeji za 10“ tokom sedam dana besplatnog programa, od 12. do 18. maja, u 50 gradova širom Srbije ponudiće različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

Prema rečima Slavka Spasića iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji je koordinator manifestacije, publiku očekuju izložbe koje se mogu pogledati samo za vreme trajanja manifestacije, autorska i stručna vođenja, kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, performansi, promocije knjiga…

Kako je rekao, pripremljen je bogat program, a već večeras Narodni muzej predstavlja izložbu „Pod zlatnim i plavim nebom – ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka“. Takođe, na istom mestu biće održana i smotra arheološkog filma i nastup muzičke škole „Eva music“, a predviđena su i vođenja kroz stalnu postavku u lapidarijumu u Velikom Barutnom magacinu, kazao je Spasić na predstavljanju manifestacije u Narodnom muzeju.

Pixabay

Osim događaja u Narodnom muzeju u Beogradu, Spasić je izdvojio i program Jugoslovenske kinoteke, koja je, povodom 70 godina od osnivanja, priredila novu stalnu postavku koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma.

PTT muzej je ove godine manifestaciju posvetio deci. Uz pomoć Udruženja „Adligat“, u PTT muzeju biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima Dizni junaka.

Zavod za proučavanja kulturnog razvitka učestvuje u programu manifestacije „Muzeji za 10“ sa interaktivnom izložbom „Predeli, stari zanati i umeća – Skrivena baština Srbije“, koja će se održati u Galeriji Zavoda.

U Novom Sadu su takođe planirani brojni programi – radionica „Stari zanati za 21. vek“ u Novosadskom dečijem kulturnom centru, rođendanska žurka Spomen -zbirke Pavla Beljanskog na Trgu galerija i dramska radionica „Drama u Galeriji“ u Galeriji Matice Srpske.

Pixabay

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema.

Arheološki muzej Ðerdapa i Biblioteka „Centar za kulturu“ iz Kladova organizuju izložbu „Vekovi Fetislama“.

U Čačku će publika moći da vidi rekonzervirane Rimske terme, a u zrenjaninskom Narodnom muzeju kamernu postavku „carski porcelan iz Beča u Bečkereku“ .

Posebnu atrakciju predstavljaće obilazak prvog Unesko geoparka u Srbiji, u Nacionalnom parku Ðerdap.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja Danijela Vanušić napomenula je da su izdvajanja za manifestaciju „Muzeji za 10“ duplirana.

– Imamo i uvećan broj prijava muzeja na raspisane konkurse Ministarstva i povećali smo izdvajanja za muzeje za skoro 30 procenata u odnosu na 2019. i 2020. godinu – istakla je Vanušić.

Narodna banka Srbije će u okviru ove manifestacije predstaviti putem video-sadržaja izložbu „Srpski slikari i vajari 20. veka – izbor iz zbirke NBS“, koju čini 21 reprezentativno delo najznačajnijih srpskih autora ovog perioda, objavila je centralna banka.

Pixabay

Kako je navedeno, izabrana dela ilustruju bitne procese u srpskoj likovnoj umetnosti u periodu moderne do 1950. i u periodu savremene umetnosti nakon 1950. godine. Istovremeno, ovaj reprezentativni izbor umetničkih dela iz zbirke likovnih umetnosti NBS jasno svedoči o kontinuitetu delovanja centralne finansijske institucije na polju umetnosti i kulture, koji se ostvaruje u relativno dugom vremenskom periodu i u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima, navode iz NBS.

Takođe, NBS ovom izložbom želi da javnosti predstavi i približi deo nasleđa likovne umetnosti Srbije, kome zbirka likovnih umetnosti Narodne banke Srbije i pripada.

Pročitajte još

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji s Nacionalnim komitetom ICOM Srbija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike