Spasimo muziku: Najvećem događaju od izbijanja pandemije prisustvovalo 70.000 ljudi

11.05.2021

12:40

0

Autor: Dejan Ćirić

Odličan napredak u vakcinaciji omogućio je održavanje masovnih okupljanja

Spasimo muziku: Najvećem događaju od izbijanja pandemije prisustvovalo 70.000 ljudi
Copyright Pixabay

Građani SAD i Velike Britanije konačno su ovog maja dočekali održavanje najvećih, masovnih događaja od izbijanja pandemije korona virusa, a sve zahvaljujući visokom stepenu vakcinacije, kao i volji donosioca odluka, u slučaju Velike Britanije, da organizuju eksperimente koji bi pokazali koliko je masovno okupljanje bezbedno u ovom trenutku.

Obarajući dosadašnji rekord u Americi, više od 70.000 fanova okupilo se u subotu na boks meču na stadionu AT&T u Arlingtonu, u saveznoj državi Teksas. Ovo je najveći događaj u SAD od izbijanja pandemije. U ringu su bili meksikanac Kanel Alvarez i britanac Bili Džo Saunders, a oko ringa, prema procenama organizatora – 73.126 fanova. Maske i fizička distanca nisu bile obavezne, tako da se na licima ljudi u masi mogla videti tek poneka maska.

Podsećamo da su u Teksasu 10. marta ukinute sve epidemijske mere, zahvaljujući visokom stepenu vakcinacije. Tako je 6. aprila otvorena i sezona bejzbola na stadionu Teksas Rendžersa, kada je dozvoljeno prisustvo navijača u punom kapacitetu. Utakmici Rendžersa i Toronto Blu Džejsa prisustvovalo je 40.000 ljudi, bez držanja fizičke distance, a nakon događaja nije bilo porasta broja novozaraženih. Takođe, noćni život se nedavno vratio u Majami – najpopularniji klub u Majami Biču, LIV, ponovo je otvoren, nakon više od godinu dana pauze. Savezne države Džordžija, Montana, Ajova i Misisipi su isto značajno ublažile mere.

Pixabay

Na SoFi stadionu u Kaliforniji je 2. maja održan humanitarni koncert „VAX LIVE: Koncert za ponovno ujedinjenje sveta”, kojem je prisustvovalo preko 20.000 ljudi, a povod je bio prikupljanje novca za vakcine protiv koronavirusa. Na događaju su nastupili Jennifer Lopez, J Balvin, Eddie Vedder (Pearl Jam), Foo Fighters, a svi prisutni su morali da pokažu dokaz o vakcinaciji, i nosili su maske.

Odličan napredak u vakcinaciji, kao i usvajanje plana otvaranja, omogućio je i Velikoj Britaniji održavanje najvećeg tamošnjeg događaja od početka pandemije. U Liverpulu je uspešno održan test događaj kojem je prisustvovalo 5.000 ljudi, bez maski i fizičke distance. Sledeći događaj u ovoj seriji eksperimenata je sportskog tipa, za 21.000 ljudi, na stadionu Vembli.

Pixabay

Ovo saopštenje je deo akcije „Inicijative za život domaće muzičke scene“, koju je pokrenula grupa pojedinaca, dugogodišnjih radnika na domaćoj muzičkoj sceni, a koju je do sada podržala većina najvećih manifestacija i organizatora događaja u Srbiji, kao i drugih aktera srpske muzičke scene.

Pročitajte još

Spisak aktera koji su podržali inicijativu: Allegretto, Arsenal Fest, Balkan Art Collaboration, Beer Fest, Bitefartcafe, Cepelin media d.o.o., Charm music, Dallas Records, DD Tickets, Event industry association, Everything, Exepro d.o.o., EXIT, Gigstix, Glitch records, GMR d.o.o. , ICPS, Jadranka Janković – freelance/202 , Kamarad produkcija, Kombank dvorana, Linia Contra, Long Play, Love Fest, Megafon muzika, Melos Estrada, Mungos, Music star, My way, Novosadski festival zanatskog piva, Odličan hrčak, Popdepresija / Zuma music, Positive music / Milen Zlatanović, Pro Division event, RS Production, RTV Sunce, Scena ASM, Showtime Experience, Skymusic, Smile production, Star produkcija, Superkoncert, SUR Bivsi, Tatjana Petrović PR Sufler, Team system hall, Team system music, Ticket vision, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Udruženje Kulturna inicijativa, UGS pro d.o.o., UPTAS, Vračar Rocks, Yugoart d.o.o.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike