Film "Telenovela sivo u koloru“: Istinita priča o begu iz Srbije

26.05.2021

11:06 >> 09:31

0

U zvaničnoj selekciji dugometražnog dokumentarnog filma predstojećeg, 24. Filmskog festivala u Malagi, u Španiji mesto je izborilo i srpsko ostvarenje scena

Film "Telenovela sivo u koloru“: Istinita priča o begu iz Srbije
Copyright Promo / Telenovela

U zvaničnoj selekciji dugometražnog dokumentarnog filma predstojećeg, 24. Filmskog festivala u Malagi, u Španiji mesto je izborio i srpski film “Telenovela sivo u koloru” scenariste i reditelja Filipa Martinovića. Festival će se održati od 3. do 13. juna.

Kako je objašnjeno u sinopsisu, prošlo je 26 godina od kada je Filipova porodica emigrirala u Barselonu iz Srbije. Njegov otac je umro kada je Filip imao 12 godina i sahranjen je tamo. Filip pokušava da pronađe odgovor na jednostavno pitanje: odakle je? Svoje putovanje Filip će započeti obilaskom članova porodice kako bi saznao o njihovom identitetu, razlogu odlaska iz zemlje i o mestu gde će biti sahranjeni.

Promo / Telenovela

U Barseloni, Filip upoznaje Ašu, mladu Etiopljanku sličnih problema u koju se zaljubljuje. Zajedno će otići u daleku zemlju da pronađu odgovore na njihova pitanja. Ispostaviće se da prave odgovore neće pronaći. U pokušaju da razjasni pitanje svog identiteta, Filip će posegnuti za telenovelom, omiljenim žanrom u obe zemlje u kojima je boravio i tako pokušati da rekonstrukcijom scene odlaska njegove porodice iz zemlje bolje shvati njihove motive i okolnosti.

Promo / Telenovela

U pitanju je, kažu, dokumentarac koji flertuje sa elementima fikcije, a pokriva i širok spektar emocija iz domena drame, sapunica, pa sve do komedije. S druge strane obilje lokacija (Srbija, Španija, predeo na tromeđi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine) ovaj Martinovićev film čini i hibridom žanrova filmova puta i drame.

Promo / Telenovela

Osim toga, jedan od osobenih fenomena zastupljenih u ovom filmu je čudan fenomen ogromnog uspeha latino sapunica na Balkanu; uticaj telenovela u Srbiji i ostalim balkanskim državama je do te mere veliki da su španski jezik i hispano kultura ostavili snažan trag, oličen i u velikom broju ovdašnjih ljudi koju pokazuju zanimanje za Španiju i španski jezik.

Promo / Telenovela

Ovaj film je nastao kao završni rad Filipa Martinovića na Master-studijama filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a podržan je i na konkursu Filmskog centra Srbije, u kategoriji studentskog filma.

Projekat ovog filma već je osvojio nekoliko nominacija i nagrada.

Pročitajte još

Filip Martinović (1988) odrastao je u Barseloni. Master-studije filmske i televizijske režije završio je 2017. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Osnivač je produkcijske kuće GULU GULU presenta u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike