Najveće bitke i dvorske spletke: Snima se film o caru Dušanu Silnom

29.05.2021

08:39 >> 08:40

0

Dušan je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu

Najveće bitke i dvorske spletke: Snima se film o caru Dušanu Silnom
Copyright Wikipedia

Film “Dušan Silni” u režiji Petra Pašića, podržan je sa 48 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije za filmove sa nacionalnom temom.

U obrazloženju Komisije se kaže:

Scenario za film “Dušan Silni” nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića “Puč”, koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu…

Wikipedia

Scenario za film “Dušan Silni”, kojeg odlikuju precizno profilisani dijalozi, obogaćen je sinematičnim akcionim scenama, a one su upečatljivo nadgradile izraziti dramski potencijal ove priče o dvorskim spletkama, tehnologijama potrebnim da bi se pridobila moć i cenama koje je nužno platiti da bi se osvojila potpuna vlast.

Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu. U tom smislu je Dušanova harizma neupitna i dostojna pravog vođe, odlučnog i neustrašivog cara svih Srba, Bugara i Grka.

Wikipedia

U filmu će biti prikazana jedna od najvećih bitaka u 14. veku, kod Velbužda, kada je Dušan iskazao veliku hrabrost i veštinu, ubio bugarskog cara i stekao veliku popularnost u vojsci i narodu, ali i započeo sukob sa ocem Stefanom Urošem Trećim (Dečanskim).

Pročitajte još

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je predloge Konkursnih komisija za dodelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu u kategorijama: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom, Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova i Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike