Proglašeni dobitnici nagrade "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke

03.06.2021

11:31 >> 11:07

0

Autor: M. Cukić

Izvor: Tanjug

Tradicionalno priznanje za doprinos kinematografiji biće dodeljeno 6. juna

Proglašeni dobitnici nagrade "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke
Promo

Direkcija Jugoslovenske kinoteke objavila je dobitnike tradicionalne nagrade “Zlatni pečat” za 2021. godinu, koje će biti dodeljene 6. juna na Dan kinoteke.

Poznati filmski reditelj Slobodan Šijan, autor kultnih filmova “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” i “Davitelj protiv davitelja” nagradu dobija za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji.

Printscreen/Youtube

Proslavljeni režiser i pisac knjiga o filmu, jedno vreme je bio direktor Jugoslovenske kinoteke.

Za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, “Zlatni pečat” će primiti direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo.

Radoslav Rale Zelenović, kulturni poslenik, filmski radnik, direktor Festivala evropskog filma na Paliću i bivši dirrektor Kinoteke, nagradu će dobiti za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke. Dobitnici Plakete su između ostalih – Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i filmski kritičar, diplomirani filmski i TV producent – za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Jugoslovenske kinoteke i dugoj afirmaciji sedme umetnosti.

ATAImages / Miloš Rafailović

Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra u Nišu i filmski kritičar, plaketu će primiti za dugogodišnju saradnju na izdavačkoj delatnosti Kinoteke, kao i takođe afirmaciji sedme umetnosti.

Plaketu će dobiti i novinarka Miona Kovačević sa portala “Nova.rs”, za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima na način koji podrazumeva istraživanje, tačnost i novinarsku etiku.

Pročitajte još

Petar Durović, kinooperater Arhiva Jugoslovenske kinoteke, plaketu će primiti za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u toj ustanovi kulture.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti