Povest o čovekovoj ludosti: Otvaranje izložbe Dada Đurića večeras u Kombank dvorani (FOTO)

05.06.2021

14:47 >> 14:48

0

Svaka slika je odbijanje sveta u kojem živim, onog što danas zovu civilizacija, govorio je umetnik

Povest o čovekovoj ludosti: Otvaranje izložbe Dada Đurića večeras u Kombank dvorani (FOTO)
Copyright Promo/Dado Đurić

Izložba slika čuvenog crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića (1933-2010 ) iz zbirke Novice Jovovića biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji Kombank Dvorane.

Izložba slika vrsnog i svestranog umetnika, otvoriće sasvim nova pitanja o umetnosti i životu i doneti odgovore prožete bojama, elementima i prirodom kakvu ranije nismo doživeli – prirodu udaljenu od stvarnosti, prirodu koja nudi novu realnost”, stoji u saopštenju.

Promo / Dado Đurić

Zbrika Novice Jovovića donosi u izložbeni prostor duh Dadovog slikarstva koje postavlja krajnja pitanja. Kako je u “Dadovoj sablasti postojanja” opisao Branko Kukić, “između izvora Dadovog slikarstva i pitanja koje ono postavlja u današnjem vremenu, zjapi ljudski ponor, iskonska provalija iz koje zapomaže večno ljudsko pitanje: ZAŠTO?”

Promo / Dado Đurić

Kako navodi Kukić u svoj recenziji “iznad tog ponora, kao budno oko koje razrogačeno posmatra ovu bespomoćnu ljudsku zapitanost izdiže se priroda, majka svega začuđena nad čovekovim otuđenjem i padom. Suprotstavljajući čoveka i prirodu, kao dva kraja istog početka.”

Kako objašnjava, Dado ukazuje na čovekovu nesavršenost, na njegovo zlo delo i na zlo vreme u kojem to delo dobija oblike i osobine užasa.

Promo / Dado Đurić

– Njegovo slikarstvo je, s jedne strane, povest o čovekovoj ludosti, o stradanju zbog te ludosti, i s druge, povest o trijumfu Prirode, o njenom savršenstvu u odnosu na čoveka, s druge – napisao je Kukić.

I sam Dado je govorio: “Može li se zamisliti da slikarstvo nekud vodi; ono nikuda ne vodi, osim ka vašoj sopstvenoj rupi. To je zastrašujući jednosmer. Ono ima ukus fizičkog bola koji nas izjeda.”

Promo / Dado Đurić

Dado Đurić, jedan od najznačajnijih crnogorskih slikara, preminuo je 2010. u Parizu u 78. godini, nakon duže i teške bolesti. Prema sopstvenoj želji, sahranjen je na Cetinju, gde je i rođen 4. oktobra 1933. godine.

Promo / Dado Đurić

Đurić je završio Umetničku školu u Herceg Novom i upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića, koji mu je pomogao da ode u Pariz 1956. godine. Na Cetinju je 2012. godine u njegovu čast otvorena crnogorska galerija umetnosti “Miodrag Dado Đurić”, a od 2002. godine u tom gradu, u okviru Narodnog muzeja Crne Gore, deluje i Atelje Dado, otvoren u bivšem umetnikovom ateljeu. U Beogradu mu je veliki omaž priredila i Galerija Haos 2010. godine, koja je ekskluzivnom izložbom njegovih crteža, skicen blokova i gravira, obeležila 15 godina svog postojanja.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike