Spektakl iz Rusije: Turneja "Opere Sankt Peterburga" u Narodnom pozorištu i Madlenianumu

22.06.2021

13:28 >> 13:19

0

Osnivač i stalni umetnički rukovodilac jednog od najpoznatijih i najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji i van granica zemlje Jurij Aleksandrov poznat je po s

Spektakl iz Rusije: Turneja "Opere Sankt Peterburga" u Narodnom pozorištu i Madlenianumu
Copyright Promo / Marat Shakhmametyev

Turneja “Opere Sankt Peterburga” iz Rusije obuhvatiće gostovanje u Beogradu sa tri spektakl predstave od 26. do 28. juna – “Elektra”, “Esmeralda” i Gala koncert svetskih remek dela klasike, na sceni Narodnog pozorišta i Opere i teatra Madlenianum, najavljeno je danas na kongerenciji za novinare.

Ansambl iz Sankt Peterburga gostuje četvrti put u Beogradu, a drugi put za vreme pandemije, jer su u novembru 2020. publici prestonice predstavili dve opere – “Otmica iz Saraja” V. A. Mocarta i “Nasilje nad Lukrecijom” Bendžamina Britna.

Reditelj navedenih opera, narodni umetnik Rusije i umetnički direktor “Opere Sankt Peterburga” Jurij Aleksandrov istakao je da uvek sa posebnim zadovoljstvom dolaze u Srbiju, gde su prisutne jake emocije i kontakt je pozitivan pri svakom novom susretu.

Promo / Roman_Nagin

– Svet je danas u doba korone prepun negativne energije, kao u pravom ludilu, tako da je ovo način da malo skrenemo misli od situacije sa pandemijom. Naše turneje su zapravo rat protiv kovida. Možete zamisliti kako je teško danas organizovati turneje van zemlje, a mi smo se upravo vratili sa putovanja iz Kaira, gde smo gostovali u Nacionalnoj operi – pohvalio se umetnički direktor.

Takođe je naglasio da je njihova Opera osnovana upravo na današnji dan, 22. juna pre 34 godine, što smatra da nije nimalo slučajno što baš sada dolaze kod svojih prijatelja u Srbiju.

Promo / Marat Shakhmametyev

Reditelj je naveo da je on lično birao tri predstave koje će gostovati u Beogradu, i to ovim redom – “Elektra” Riharda Štrausa, 26. juna u Narodnom pozorištu, Gala koncert svetskih remek dela klasike 27. juna u Madlenianumu, a u tom teatru će se veče kasnije predstaviti i njihova opera “Esmeralda” Aleksandra Dargomižskog.

Jurij Aleksandrov je podvukao da je pozorište zapravo velika glumačka škola, a da svi projekti koje on realizuje ne predstavljaju samo njegovu ambiciju kao reditelja i umetnika.

Naglasio je kako se “Elektra” kao opera retko igra po Evropi, dok je “Esmeralda” premijerni projekat darovitog mladog autora – kompozitora Aleksandra Dargomižskog, prema motivima čuvenog romama “Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu” Viktora Igoa.

Muziku i libreto je napisao mladi umetnik, kada je imao 20 godina, tako da nije imao pravog dramaturškog iskustva, a onda je Aleksandrov samo delo dramski uobličio.

Godinu dana je radio na “Esmeraldi”, poznatoj naslovnoj junakinji iz dela Viktora Igoa, i kada su dramaturške izmene bile spremne, krenuli su u realizaciju spektakla. Glavni reditelj te opere je Aleksandrov, a uz njega su potpisane i još dve rediteljke – Natalija Černikova i Darja Modzalevska.

Promo / Marat Shakhmametyev

Dirigent Maksim Valjkov, takođe od ranije poznat gost Beograda, biće ispred Solista i orkestra Opere Sankt Peterburg na Gala koncertu “Remek-dela svetske klasike” u vidu kolažne sadržajne večeri.

Na programu su arije i dueti iz najpoznatijih opera ruskih i stranih kompozitora: P. Čajkovskog, Ž. Bizea, V. A. Mocarta, R. Ščedrina, L. Deliba, A. Alabjeva, Ð. Verdija i drugih.

Teatar Opere Sankt Peterburga jedno je od najpoznatijih i najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji i van granica zemlje. Njegov osnivač i stalni umetnički rukovodilac, narodni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, poznat je po svojim stvaralačkim eksperimentima i neočekivanim rediteljskim rešenjima.

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac pohvalila je Aleksandrova rečima da ima dva srca, jedno svoje, a drugo kuca za čitav ogroman ansambl pozorišta na čijem je čelu, jer ga vodi sa tolikom ljubavlju i predanošću.

Pročitajte još

– Kod nas prvo gostuje “Elektra”, koja postavlja pitanje – da li oprostiti ili mrzeti? Tokom ovog perioda koji još uvek traje, nadala sam se da će korona napraviti bolje ljude. Ali, nažalost nije tako. Teško to ide, ne koroni, nego ljudima, da se promene. Predstave iz Sankt Peterburga su novi lek koji će konačno uništiti koronu – kazala je Vujićeva, i dodala da opere velikog reditelja donose čaroliju, vrhunski profesionalizam, jer se ta scenska dela mogu učiniti izuzetno uzbudljivim.

Generalni direktor Madlenianuma Andreja Rackov izrazio je zadovoljstvo što za tako kratko vreme opet dolazi Opera iz Rusije i podvukao da će ubuduće pomoći ovom ansamblu da gostuju i u drugim gradovima Srbije, da i ostali vide te vrhunske predstave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike