„Derviš i smrt“ na sceni Narodnog pozorišta: Maestralni Zlatan Vidović u glavnoj ulozi

24.06.2021

10:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj roman Meše Selimovića je jedno od umetničkih dela kojima ova civilizacija treba da se ponosi, ističe reditelj Dejan Projkovski

„Derviš i smrt“ na sceni Narodnog pozorišta: Maestralni Zlatan Vidović u glavnoj ulozi
Copyright Zlatan Vidović Promo/Dara iz Jasenovca

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke gostovaće 25. juna, u 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom „Derviš i smrt“, po istoimenom romanu Meše Selimovića, u režiji i dramatizaciji Dejana Projkovskog.

Predstava “Derviš i smrt” Promo/Narodno pozorište Republike srpske

– Kada bi jednog dana došao kraj ove naše civilizacije i kada bi trebalo da pokažemo šta je bio smisao našeg postojanja, sigurno roman „Derviš i smrt” i autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela… Dramatizacija koju sam radio u Narodnom pozorištu Republike Srpske je, od svih drugih dramatizacija koje sam čitao, najbliža romanu i najbolje može da se vidi ta dramaturška linija Meše Selimovića. Zahtevno je izvući sve što se može u tih dva i po sata na sceni. Tačnije, imamo zadatak da prenesemo roman na scenu i da stvorimo svoju scensku estetiku. Sve drugo je besmisleno. „Derviš i smrt” je jedno od umetničkih dela kojima ova civilizacija treba da se ponosi. Svaki roman je kao veliko more u koje svi treba da zaronimo – kaže Projkovski.

Zlatan Vidović Promo/ Lihvar

U podeli su Zlatan Vidović (Ahmed Nurudin), Rade Kostić (Mula Jusuf), Željko Erkić (Hasan), Duško Mazalica (Kadija), Anja Ilić (Kadinica), Ljubiša Savanović (Muftija), Danilo Kerkez (Muselim), Đorđe Marković (Hafiz Muhamed), Bojan Kolopić (Bjegunac), Dragoslav Medojević (Sinanudin)…

Scenografiju je uradio Valentin Svetozarev, kostimograf je Ivana Ristić, koreograf Olga Pango, a kompozitor Goran Trajkoski. Predstava je premijerno izvedena 30. oktobra prošle godine.

Pročitajte još

Ulaznice mogu da se kupe onlajn i na blagajni Narodnog pozorišta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike