Filmovi inspirisani “Alanom Fordom” u Kinoteci

15.12.2020

13:17 >> 18:39

0

Neka ostvarenja neposredno su nadahnuta kultnim stripom, u drugima su vidljivi atmosfera i humor, dok je u trećima prepoznatljiv sličan način građenja prič

Filmovi inspirisani “Alanom Fordom” u Kinoteci
Copyright "Maratonci trče počasni krug" Promo/Centar film

Prateći filmski program povodom izložbe “Alan Ford trči počasni krug” u Muzeju Jugoslavije počeće danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i trajaće do 27. januara 2021. godine.

Izložba “Alan Ford” biće otvorena do 31. januara, a filmovi u selekciji Kinoteke narednih mesec i po dana predstavljaju „alanfordovsku poetiku”, odnosno ostvarenja koja su na neki način bila inspririsana tom strip stilizacijom, modelom i estetikom.

Kao što je definisao stručni saradnik na izložbi, Lazar Džamić, neki od filmova sa repertoara neposredno su nadahnuti „Alanom Fordom”, u drugima su vidljivi atmosfera i humor karakteristični za čuveni strip, dok je u trećima prepoznatljiv sličan način građenja priče, iako za „Alan Ford”, možda, i ne znaju, ili su nastali pre nastanka stripa.

Printscreen

Tako je danas na programu kultni film “Maratonci trče počasni krug” (1982) Slobodana Šijana, prema drami i scenariju Dušana Kovačevića, gde su antologijske uloge ove crne komedije ostvarili Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić, Mija Aleksić, Mića Tomić, Zoran Radmilović, Seka Sablić…

Odmah za njim na repertoaru je i čuvena “Delikatesna radnja” (1991) koju su režirali dvojica francuskih reditelja – Žan-Pjer Žene i Mark Karo.

Sledećeg utorka, 22. decembra ciklus se nastavlja sa domaćim filmom “Balkan ekspres” (1983) Branka Baletića, prema scenariju Gordana Mihića, gde igra vrhunska glumačka ekipa: Dragan Nikolić, Bora Todorović, Velimir Bata Živojinović, Olivera Marković, Radko Polič, Ena Begović.

Isti dan će se prikazati i italijanska komedija “Obično nepoznati lopovi” (1958) Maria Moničelija, u kome glavne uloge ima tandem Vitorio Gasman – Marčelo Mastrojani.

Pred novu godinu, 29. decembra publika će se podsetiti i dinamične avanture “Crna mačka, beli mačor” (1998) Emira Kusturice, sa odličnom ulogom negativca – Srđana Žike Todorovića i jedini put u filmu velikog reditelja – Branka Katić.

Britanski krimić Gaja Ričija “Dve čađave dvocevke” (1998) tog dana je od 15 sati, a svoj vizuelni imidž taj film je gradio upravo na osnovama devete umetnosti.

U novu godinu program će ući 12. januara sa kultnim delom “Kamiondžije opet voze” (1984) prema tekstu Gordana Mihića, u režiji Milorada Đukanovića, gde su nezaboravne uloge ostvarili Miodrag Petrović Čkalja i Pavle Vuisić.

Ponovo Gaj Riči i njegov drugi film “Sneč” (2000) će biti prikazan posle “Kamiondžija”, a u ovom filmu osim Breda Pita i Džejsona Stetama, igra i – Rade Šerbedžija.

Naravno, inspiracija Alanom Fordom ne može proći bez legendarnog ostvarenja “Ko to tamo peva” (1980) ponovo tandema Dušan Kovačević (scenario) – Slobodan Šijan (režija).

Ovaj film će biti predstavljen 19. januara.

Nastavak programa na taj dan je u liku komedije “Riba zvana Vanda” (1988) Čarlsa Krajtona, gde je Oskara osvojio Kevin Klajn.

Pretposlednji dan, 26. januar, rezervisan je za domaću hit priču “Kad porastem biću kengur” (2000) po scenariju Miroslava Momčilovića, u režiji Radivoja Raše Andrića.

Poznata španska triler komedija “Grešna zajednica” (2000) Aleksa de la Iglesije sledeća je tog dana na projekciji.

Poslednjeg dana takođe su na repertoaru domaći i strani film, ponovo Dušan Kovačević i sada njegov film “Balkanski špijun” (1984), a za sam kraj je ostavljen američki film “Veliki Lebovski” (1998) braće Džoela i Itana Koena.

Gostujuća izložba “Alan Ford” autora Roka Glavana, bila je jedan od najposećenijih slovenačkih kulturnih događaja u 2019. godini, gde su izložene 152 originalne crtačke table iz ranog perioda (1969-1975) italijanskog tandema Magnus-Bunker.

Beogradska postavka dopunjena je retkim izdanjim stripa “Alan Ford” iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Pročitajte još: Beogradski počasni krug Alana Forda

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike