Koncert za pamćenje na prepunom Tašmajdanu: Elina Garanča kao Karmen opčinila Beograd (FOTO)

05.07.2021

05:34 >> 05:42

0

Autor: Dejan Ćirić

Talentovana diva je na svetski operski tron krenula iz rodnog grada Rige, preko Frankfurta, Beča i Minhena, da bi stigla do Londona i Njujorka, a sada je prvi

Koncert za pamćenje na prepunom Tašmajdanu: Elina Garanča kao Karmen opčinila Beograd (FOTO)
Copyright Elina Garanča ATA Images/Milan Maričić

Koncertno izvođenje čuvene opere “Karmen” Žorža Bizea oduševilo je sinoć gotovo prepun stadion Tašmajdan, zahvaljujući mecosopranu, svetskoj zvezdi Elini Garanči, koja je efektno nastupila u naslovnoj, glavnoj ulozi fatalne junakinje – španske Ciganke Karmen.

Operski spektakl, realizovan u okviru festivala BELEF, uz produkciju poznate koncertne agencije i muzičke kompanije “SkyMusic”, je ljubiteljima scenske umetnosti pružio sat i po ubedljive vokalne lepote neprikosnovene solistkinje iz Letonije, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Elina Garanča ATA Images/Milan Maričić

Francuska opera “Karmen” je prvi put u Beogradu predstavljena u koncertnoj verziji a ne kao pozorišna predstava na koju je publika navikla, pa je bilo neobično biti svedok prilično skraćene verzije antologijske muzičke melodrame o specifičnom ljubavnom trouglu.

Libreto tandema Meijak – Alevi napisan je prema poznatom romanu Prospera Merimea, objavljenog u hiljadu izdanja, na muziku kompozitora opere Žorža Bizea.

Koncert Eline Garanče na Tašmajdanu ATA Images/Milan Maričić

Elina Garanča je u sat i po napravila presek grandiozne opere iz četiri čina te višeslojne priče, koja je scenski postavljena prvi put u Parizu 3. marta 1875, a u Beogradu je premijerno izvođenje imala pre skoro celog veka – 6. aprila 1923. godine.

Mecosopran Garanča čarobnim glasom je apsolutno dominirala koncertom, iako je uz sebe imala dostojne međunarodne umetnike na visokom nivou – tenor Džonatan Tetelman i bas Kostas Smoriginas, dok je dirigent bio Karel Mark Čišon. Uloga Mikaele pripala je hvaljenoj srpskoj operskoj umetnici, sopranu Mariji Jelić.

Marija Jelić ATA Images/Milan Maričić

Svetska zvezda, čiji vokal krasi albume prestižne diskografske kuće “Dojče gramofon”, smatra se za najbolju Karmen današnjice, prema oceni stručnjaka iz sveta opere. Iako izgledom nimalo ne liči na tragičnu junakinju španske strasti i krvi, Garanča je, kao plava dama, izvanrednom i vanserijskim bojom glasa nadomestila ta nepodudaranja.

Radnja opere „Karmen“ se odvija u Sevilji, 1820. godine, kada lepotom, stasom i glasom, svojim plesom i pesmom (anti)junakinja Karmen zavodi dvojicu suparnika – Don Hosea, narednika i Eskamilja, toreadora. Neizbežna tragedija čeka Karmen, nesrećnu heroinu, koja je bila prilično neustrašiva i jaka, prkoseći onome koji će joj doći glave, čak iako je donekle očekivala da će na taj način skončati.

Elina Garanča ATA Images/Milan Maričić

Koncertna verzija “Karmen” ne može dočarati operu u punom, snažnom scenskom obliku, jer je proscenijum za soliste prilično ograničen i ne dozvoljava da se oni glumački i emotivno dovoljno razmahnu. Time je akcenat stavljen na dirigernta i orkestar na prostranoj pozornici, i publika je uživala najviše u solistima koji su zaista oduševili nekoliko hiljada posetilaca na Tašmajdanu.

Koncert Eline Garanče na Tašmajdanu ATA Images/Milan Maričić

Garančino izvođenje „Karmen“ u Metropoliten operi ođeknulo je u operskom i umetničkom univerzumu, a prestižni list “New York Times” ga je opisivao kao najbolje izvođenje ikada.

Talentovana operska diva Elina Garanča je na svetski operski tron krenula iz rodnog grada Rige, preko Frankfurta, Beča i Minhena, da bi stigla do Londona i Njujorka, a sada je prvi put u karijeri posetila Beograd na novoj post-kovid turneji.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike