Na sedmom nebu sedme umetnosti

17.12.2020

06:36 >> 10:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Jugoslovenska kinoteka pripremila je bogat i autentičan program za ljubitelje filmova

Na sedmom nebu sedme umetnosti
Copyright Promo/Jugoslovenska kinoteka

Drugu polovinu decembra u Jugoslovenskoj kinoteci obeležiće 22. Festival nitratnog filma – „Nitrat 22“. Tu su i stalni programi „Nemi i Dokumentarni dan“, „Sećanje na…“, izbor filmova reditelja Zdravka Velimirovića, programi „Rimejk – umetnost ili reciklaža?“ i „Alan Ford trči počasni krug“. Kinoteka će krajem meseca biti i domaćin Festivala podvodnog filma.

Od 16. do 23. decembra u Sali Makavejev na programu je 22. Festival nitratnog filma, koji obuhvata 74 ostvarenja iz 21 svetske kinoteke, u selekciji Aleksandra Erdeljanovića. Festival otvara restaurisani dugometražni nemi igrani film „Grešnica bez greha“ (1930) Koste Novakovića. U žanrovski raznovrsnoj selekciji su filmovi velikih reditelja kao što su Vitorio de Sika, Zoltan Fabri, Sesil B. De Mil, Manoel de Oliveira, Abel Gans, Daisuke Ito i drugi. Iz produkcije sa naših prostora biće prikazan srednjemetražni film „Putem preporoda“, istorijski značajan propagandni film o izbornoj kampanji Milana Stojadinovića, kao i dve do sada neviđene kratke storije iz Drugog svetskog rata: „Poplave u Lonjskom polju“ i „Krstionica Kneza Višeslava“.

Promo/Jugoslovenska kinoteka

Program „Rimejk – umetnost ili reciklaža?“ nastavlja se 24. decembra kada će publika moći da uporedi „Jedanaest veterana“ (1960) Luisa Majlstouna i „Igraj svoju igru“ (2001) Stivena Soderberga. Naslov oba američka filma u originalu je „Ocean’s Eleven“. Do kraja meseca slede „Ljudi mačke“ iz 1942. i 1982. godine, u režiji Žaka Turnera, odnosno Pola Šredera, zatim dve verzije filma „Psiho“ – Alfreda Hičkoka (1960) i Gasa van Santa (1998).

U Muzeju kinoteke program od 16. do 19. decembra posvećen je reditelju i scenaristi Zdravku Velimiroviću (1930-2005). Iz njegovog bogatog opusa, koji obuhvata i dokumentarnu produkciju, odabrano je osam igranih ostvarenja. Među njima su ratni film „Provereno nema mina“ (1965), sniman u koprodukciji sa Sovjetskim Savezom, ratna drama „Lelejska gora“ (1968), kao i istorijske drame „Derviš i smrt“ (1974), „Dorotej“ (1981).

Program „Sećanje na… 21.“ decembra prikazuje film nedavno preminulog glumca Ivana Bekjareva „Bokseri idu u raj“ (1967), u režiji Branka Ćelovića. „Sećanje na…“ prikazaće do kraja meseca i filmove nedavno preminulih inostranih glumaca Irine Skobceve, Džona Frejzera i Vojčeha Pšonjaka, kao i reditelja Pola Leduka i rediteljke Neli Kaplan.

Promo/JDP

Prateći program izložbe „Alan Ford trči počasni krug“, koja je postavljena u Muzeju Jugoslavije, nastavlja se 22. i 29. decembra filmovima u duhu čuvenog stripa, kao što su „Balkan ekspres“ (1983) Branka Baletića, „Dve čađave dvocevke“ (1998) Gaja Ričija i drugi.

Tradicionalni „Nemi dan“ ovoga puta je u sredu 23. decembra, a na repertoaru je remek-delo neme epohe – nemački film „Metropolis“ (1927), u režiji Frica Langa.

Promo/Jugoslovenska kinoteka

Narednog dana, 24. decembra takođe stalni program „Dokumentarni dan“ pod naslovom „Za uzdah“ nudi izbor iz domaće produkcije na temu zagađenja životne sredine – sedam kratkometražnih filmova, među kojima su „Poslednji sunčev zrak“ (1980) Nikole Majdaka, „Homo et natura“ (1969) Aleksandra Ilića, „Higijena vode“ (1968) Predraga Golubovića, ali i jedan dugometražni igrani film pod nazivom „Kičma“ (1975) Vlatka Gilića, koji gotovo proročki opisuje zagađenje vazduha i epidemiju nepoznate bolesti.

Festival podvodnog filma održava se 26. i 27. decembra, a program će biti objavljen naknadno. Sve projekcije se održavaju u skladu sa epidemiološkim merama, u dnevnim terminima i za ograničen broj gledalaca. Poslednjeg dana ove čudne i teške 2020. godine u Kinoteci neće biti projekcija.

PROČITAJTE JOŠ: Filmovi inspirisani “Alanom Fordom” u Kinoteci – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike