Premijera savremenog "Don Žuana" u pozorištu Teatrijum: Današnjica donosi mnogo jače sukobe i ljubavne zaplete

13.07.2021

08:36

0

Ovo je priča o nama samima, ljudskoj naravi, pobudama i priča o Beogradu, koji je jedan značajan lik u ovom komadu, kaže glavni glumac Stefan Radonjić

Premijera savremenog "Don Žuana" u pozorištu Teatrijum: Današnjica donosi mnogo jače sukobe i ljubavne zaplete
Copyright Predstava "Don Žuan"/ Sandra Sević

U dvorištu Kapetan Mišinog zdanja održana je konferencija za medije povodom premijere predstave “Don Žuan” koja će se održati večeras u 21 čas u pozorištu Teatrijum.

Režiju potpisuju Tihomir Stanić i Marko Mirisača, a početku konferencije okupljene predstavnike sedme sile pozdravio je Vladan Gajović, upravnik pozorišta Teatrijum.

– Želeo bih da poželim sreću pre svega ovoj mladoj ekipi, ne samo u ovoj predstavi, nego u daljem radu. O predstavi “Don Žuan” mogu da kažem da je najbolja predstava koja je rađena u produkciji Teatrijuma, ne samo zato što je prva, a pošto je i komedija biće sigurno najbolja komedija – kazao je Gajović.

Don Žuan / Sandra Sević

Ideja ovog pozorišta potekla je od osnivača Tihomira Stanića i Vladana Gajovića upravo kao scena na kojoj će moći da se afirmišu mladi umetnici i studenti. Pa je tako Vida Davidović, apsolvent dramaturgije na FDU i stipendista ove godine, potpisala adaptaciju Molijerovog komada.

Don Žuan / Sandra Sević

– Moram da priznam da nije bila moja ideja inicijalna, već upravo Tihomira Stanića. Malo je bilo potrebno adaptacije u početku da se prebaci u Beograd u sadašnjost, ali je na kraju ostalo samo po motivima ovog čuvenog komada, koja govori o današnjem vremenu iz pozicije ovog klasika. Reč je o jednoj komediji naravi, u klasičnom smislu, koja je malo i zanemarena u današnjem pozorištu.

Marko Misirača, potpisuje režiju ove moderne adaptacije, a povodom ovoga kaže:

Don Žuan / Sandra Sević

– Ovaj prostor nosi magiju pozorišta još od 60-ih godina kada je napravljeno Pozorište – Igralište Radomira Stevića Rasa, zatim 70-ih kada je postojalo Pozorište Dvorište u kojem su igrali sjajni glumci, između ostalih i Tika i Vladan, koji su sada osnivači ovog teatra. Nama svima mlađima je bila čast i zadovoljstvo da se odazovemo njihovom pozivu i uključimo u stvaranje novog pozorišta u ovom prostoru. Vidin originalni komad po motivima Molijerovog Don Žuana je prilagođen ovom ambijentu. U podeli je nekoliko starijih glumaca (Vladan Gajović i Lepomir Ivković) koji su bili sjajna podrška ovoj mladoj ekipi u kojoj su uglavnom studenti ili nedavno svršeni diplomirani glumci. Bilo nam je zadovoljstvo da radimo iako smo imali specifične uslove i kratak rok, ali radujemo se da se uveče susretnemo sa publikom i da vidimo kako predstava diše sa njom, jer je publika ovde zbog ovog ambijenta upravo još jedan partner glumcima.

Don Žuan / Sandra Sević

Mladi i perspektivni glumac Stefan Radonjić glumački predvodi ovu mladu ekipu u naslovnoj i glavnoj ulozi savremenog Don Žuana.

– Don Žuan nosi sa sobom univerzalne motive i univerzalna pitanja, pa se vrlo lako možemo da referišemo na to vreme, iako današnjica donosi mnogo jače sukobe, jače ljubavne zaplete, i svakako mnogo brži tempo života. Don Žuan sobom nosi tu čulnost življenja, a ja sam želeo da otkrijem zašto on prkosi svim opasnostima, svim osvetama koje mu prete i ljubavnim zapletima i zaključio sam da je to njegova potreba da se oseti živim i bitnim, i da ne gubi svoju veštinu. Slobodu je dobio iz svog staleža, ali ne razmišlja o posledicama, što možemo povezati upravo sa našim ambicijama i putu ka ostvarenju istih. Ovo je priča o nama samima, ljudskoj naravi, pobudama i priča o Beogradu, koji je jedan značajan lik u ovom komadu.

Don Žuan / Sandra Sević

Djorđe Marković tumači lik gospodina Nedeljkovića i ispričao je svoja zapažanja:

– Tražili smo šta bi ovaj lik bio u ovoj savremenoj verziji Don Žuana. To je lik prevarenog i izigranog čoveka, neka vrsta protivteže ovoj dekadenciji, i to dekadeciji i samog grada Beograda, koji zaista jeste jedan od likova, kako je Stefan rekao. On je neko ko pokušava da ostvari svoj porodični život u nekom tradicionalnom smislu, dok ga sve oko njega remeti u tome. Istraživali smo krajnosti, ovo jeste vreme nezasitosti, što je ozbiljan problem, nama su čula otupela od previše senzacija što vizuelnih i čulnih i ostalih. Ovo je priča o čoveku koji je prezasićen, galimatijas ludila, žurki. Čovečanstvo je u pubertetu i to je tačno.

Don Žuan / Sandra Sević

Don Žuan će se ove nedelje igrati večeras premijerno, zatim u sredu 14. jula, četvrtak 15. jula, petak 16. jula, subotu 17. jula, kao i u nedelju 18. jula. Dok ga nova igranja očekuju u avgustu na ovoj sceni.

Pročitajte još

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja i gradske opštine Stari Grad. Pozorište ove “nulte” sezone će igrati od 3. jula do 31. avgusta i imati više od 50 izvođenja. Sve predstave počinju u 21 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike