Fotografija patrijarha Porfirija sa Exita širi se društvenim mrežama

15.07.2021

14:48 >> 15:05

0

Kako prenose mnogi mediji, patrijarh je viđen na Petrovaradinskoj tvrđavi uoči festivala gde se rado fotografisao i razgovarao sa prolaznicima

Fotografija patrijarha Porfirija sa Exita širi se društvenim mrežama
Copyright Patrijarh Porfirije, Miloš Tešić/ATAImages

Patrijarh Porfirije je od ranije poznat kao čovek koji uživa u zvuku rok muzike, te nije iznenađujuće što se tokom proteklih dana proširila vest i fotografija da je navodno posetio i ovogodišnji Exit festival.

Kako prenose mnogi mediji, patrijarh je viđen na Petrovaradinskoj tvrđavi uoči festivala gde se rado fotografisao i razgovarao sa prolaznicima.

Već je poznato da su poglavar SPC i frontmen grupe Partibrejkesi Zoran Кostić Cane veliki prijatelji, a kada je sredinom februara za patrijarha izabran dotadašnji vladika zagrebačko-ljubljanski Porfirije mediji su pisali “Srpska pravoslavna crkva je dobila rok vladiku.”

Brojne zajedničke fotografije i sa članovima Ju grupe išle su na ruku naslovima o rokenrol patrijarhu, a to je stiglo i do nemačkih medija koji su isticali da srpski patrijarh voli Bob Dilana i sastav Džetra Tal, piše “Dan”.

– On je monah koji je sa rok-muzičarima i glumcima razgovarao o umetnosti i otvarao vrata crkve zavisnicima od droge i alkoholičarima – pisao je nemački MDR.

Ubrzo nakon njegovog stupanja na čelo SPC popularan je postao video snimak emisije “Agape” iz 2007. godine gde su sadašnji patrijarh i Cane gostovali, nakon izlaska sedmog studijskog albuma Partibrejkers pod nazivom “Sloboda ili ništa”.

Pročitajte još

Patrijarha su i tada nazivali “rok vladika” zbog njegove ljubavi prema muzici, a na temu “rokenrol i hrišćanstvo” Cane i patrijarh su razgovarali u odnosu na tekstove novih pesama Partibrejkersa i samom naslovu albuma – “Sloboda ili ništa”.

– Razume se, muzika jeste deo umetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čoveku. Кako kaže i Cane, umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost u kojoj umetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi – govorio je tada patrijarh.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike