Brojni glumci na svečanosti povodom Sarajevo film festivala: Jasna Đuričić predsednica žirija (FOTO)

17.07.2021

10:29 >> 10:54

0

Autor: M. Cukić

Festival je poseban od svog nastanka - od toga kako je nastao i što je doneo, ne samo Sarajevu nego svima nama, celom regionu. On je tačka gde se u tih nedelj

Brojni glumci na svečanosti povodom Sarajevo film festivala: Jasna Đuričić predsednica žirija (FOTO)
Jasna Đuričić/Promo/Nebojša Babić/SFF

Proslavljena glumica Jasna Đuričić predsednica je žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, saopšteno je sinoć na svečanosti u Beogradu.

– Brilijantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastačnih uloga koje smo imali priliku da gledamo u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala iznimnu snagu talenta i moć umetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine, i time zadivila svet. Srećni smo što će ova umetnica biti predsednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala – izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Jasna Đuričić je ovom prilikom istakla da joj je velika čast što je na čelu žirija Takmičarskog programa – igrani film.

Promo / SFF

– Veoma sam srećna. Sarajevo Film Festival je oduvek imao jedno sasvim posebno mesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka – od toga kako je nastao i što je doneo, ne samo Sarajevu nego svima nama, celom regionu. On je tačka gde se u tih nedelju dana okupi čitav svet. To je svetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego, naravno, i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali. Posebno mi je drago što ću biti u Sarajevu nakon godinu dana zatvaranja. Bioskopi su ponovo počeli da rade, 27. Sarajevo Film Festival će se dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu – izjavila je Đuričićeva.

Jovan Marjanović ko-direktor Sarajevo Film Festivala je rekao:

Jovan Marjanović / Promo / SFF

– Sarajevo Film Festival, kao festival fokusiran na jugoistočnu Evropu i na region, apsolutno smatra Beograd jednim od centara kinematografije i televizije u ovom delu Evrope. Naše veze sežu daleko, od samih početaka festivala. Ovo je sada već tradicionalni dolazak u Beograd, u kojem se susrećemo sa partnerima iz kinematografije Srbije, Filmskog centra Srbije, producentima i autorima. To je čin uzajamnog prijateljstva i partnerstva kojim kreiramo regionalnu filmsku scenu.

Ivana Zečević / Promo / Zoran Kompar SFF

Anica Dobra / Promo / Zoran Kompar SFF

Kenan Magoda, predsedavajući Poverenstva Turističke zajednice Kantona Sa-rajevo, o samom festivalu je rekao:

Kenan Magoda Jovan Marjanović / Promo / SFF

– Sarajevo Film Festival je postao sinonim za Sarajevo, brend koji je sastavni deo grada, istorijski i kulturni. Ako pričamo o turizmu, brojke su impresivne. Ali ono što je najvažnije, to je da se radi o festivalu filma: da imamo ozbiljne i kvalitetne filmove, sa produkcijom kakvu možemo vidjeti na Kanskom, Berlinskom i Venecijanskom festivalu – kazao je Magoda i osvrnuo se i na predstavljanje festivala u Beogradu:

Jovan Marjanović, Goran Bogdan, Zijo Valentino / Promo / Zoran Kompar / SFF

– Srbija je generator filmske industrije, sa toliko poznatih glumaca i ozbiljnih režisera. Na ovom događaju ćemo rado videti naše drage prijatelje i kolege iz filmske industrije, da zajedno razmenimo iskustva.

Milutin Petrović, Katarina Radivojević, Nedim Nezirović / Promo / SFF

Đuričić se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019) i Michel Hazanavicius (2020).

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam