Serija „Porodica“ favorit na festivalu u Sarajevu: Nominacije u svim kategorijama

23.07.2021

15:25 >> 15:43

0

Autor: Dejan Ćirić

Velika je čast biti nominovan na Sarajevo Film Festivalu, kao dokaz da smo uradili ne samo dobru seriju, već i zadovoljili producentske standarde koje ovaj fe

Serija „Porodica“ favorit na festivalu u Sarajevu: Nominacije u svim kategorijama
Copyright Promo / Porodica oznorCOBR

Sarajevo Film Festival, 27. po redu, biće održan od 13. do 20. augusta, a kako se navodi u saopštenju, po prvi put nagrade Srce Sarajeva biće dodeljene i za TV serije, njihove autore i glumce.

Serija “Porodica” nominovana je u svih pet kategorija – za najbolju dramu, za najboljeg kreatora serije (Bojan Vuletić), najbolju glumicu (Mirjana Karanović), najboljeg glumca (Boris Isaković), kao i za zvedu u usponu (Jana Bjelica).

Mirjana Karanović i Boris Isaković Promo/ “Porodica”

Vuletić, reditelj ostvarenja koje prati poslednjih 48 sati zajedničkog života Slobodana Miloševića sa porodicom na slobodi do momenta njegovog hapšenja, rekao je da su nominacije na ovom prestižnom festivalu velika čast.

– Serije su sada postale oaza kreativne slobode u kojoj mi, kao autori, možemo da se izrazimo na najbolji mogući način. Ono što je važno napomenuti jeste da je produkcija koju Srbija ima, i kakvu je firma FireFly radila svih ovih godina, dobila i dokaz svog uspeha time što je većina tih serija nominovana na ovogodišnjem festivalu – rekao je Vuletić za Telegraf.rs.

Bojan Vuletić Promo/Zoran Kompar

On je podsetio da je Sarajevo Film Festival jedan od najvažnijih na Balkanu i u ovom delu Evrope.

– Njegov regionalni koncept je nešto što već duži niz godina opstaje i oni su pokazali da su, kao vrlo ozbiljan festival, uvek u korak sa vremenom, prateći festivale A kategorije kao što su Berlinale ili Venecija. Tako da je velika čast biti nominovan na Sarajevo Film Festivalu, kao dokaz da smo uradili ne samo dobru seriju, već i zadovoljili producentske standarde koje ovaj festival postavlja već dugi niz godina.

Milan Marić i Uliks Fehmiu Promo/ “Porodica”

Na pitanje kako je publika u BiH reagovala na “Porodicu“, rekao je da nominacije govore sve.

– Nemam zvanične podatke, znam da se serija emitovala na OBN kanalu u večernjem terminu, ali mislim da je nominacija ove serije u svih pet kategorija dovoljan pokazatelj da je jako dobro primljena, što je za mene, kao autora, veoma značajno. Ne samo u BiH, nego je i u drugim zemljama bivše Jugoslavije shvaćena je na način na koji smo je i mi, kao autori, osećali.

Boris Isaković kao Slobodan Milošević Promo/ “Porodica”

Trenutak koji publika dugo neće zaboraviti iz serije “Porodica” bila je pesma Ambasadora “Zemljo moja”, uparena sa arhivskim snimcima sa ratišta. Pesma je objavljena 1975. godine, a već iduće Ambasadori su SFRJ predstavljali na izboru za pesmu Evrovizije koji se odražao, ni manje, ni više nego u Hagu.

– Pesma “Zemljo moja” bila je neformalna himna Jugoslavije, ali takođe i pesma gastarbajtera, onih koji su stalno čeznuli za tom zemljom. Stoga je ona bila odabrana, a taj izbor napravio je moj kolega i prijatelj Aleksandar Ilić, koji je bio direktor fotografije i muzički urednik serije. Na neki način ona zaista evocira jedno vreme koje smo svi mi živeli i koje je u stvari, u spoju sa strašnim kadrovima raspada te zemlje, izazvala tu emociju i taj stav koji smo sve vreme želeli da u seriji iznesemo – ističe Vuletić.

Boris Isaković kao Slobodan Milošević Promo/ “Porodica”

Sledeći projekat

Moj naredni projekat, što se filma tiče, biće “Bela nedelja”. To je film o vremenu u kojem živimo, a u kojem je jako teško razlučiti šta je istina, a šta laž, te kako je u stvari vrlo lako od laži napraviti “istinu” i navesti ljude da poveruju da se desilo nešto što se uopšte nije desilo. Mislim da je pored korone i ove pošasti koju svi živimo, ta vrsta manipulacije činjenicama trenutno najveća tema koja tišti ne samo naše društvo, već i sve zemlje – rekao je Vuletić i dodao da će društvene mreže i mediji u njegovom filmu imati veliku ulogu.

Snimanje serije “Porodica” Promo/”Porodica”

Plodno tlo za serije

Uprkos sve većem broju, serije nisu “pojele” film, ističe Vuletić.

– Film i serija su i dalje, u principu, jako različite stvari, ali veoma je dobro što se sada ulaže u serije i mnogo produkcija u regionu prepoznaju da je to prostor u kome sada mi, kao autori, možemo da eksperimentišemo. To je u stvari preuzeto iz Amerike, uvezeno naknadno u Evropu, ali je sreća da smo i mi to prepoznali.

Pročitajte još

Nije samo komercijalna stvar u pitanju, već i jedan kreativni kvalitet. Sve stvari koje je u datom trenutku u filmu teško izneti, jer je film sam po sebi mnogo skuplji i komplikovaniji za rad, sada možemo da isprobavamo u serijama, što je za sve nas koji se bavimo ovom umetnošću veoma značajno – zaključuje reditelj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike