Istinito svedočanstvo o svirepom ubistvu: Film „Potreba za mržnjom“ na festivalu u Sarajevu (VIDEO)

24.07.2021

08:27 >> 08:37

0

Autor: Dejan Ćirić

Čolović je izgubio svog brata Fedora 2013. godine, kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca. Film kroz intimnu ispo

Istinito svedočanstvo o svirepom ubistvu: Film „Potreba za mržnjom“ na festivalu u Sarajevu (VIDEO)
Copyright Film "Potreba za mržnjom"/Promo

Dokumentarni film reditelja Filipa ČolovićaPotreba za mržnjom“ biće prikazan u takmičarskom programu 27. Sarajevo Film Festivala. Tragično ubistvo tridesetogodišnjeg mladića Fedora Frimermana potreslo je čitavu našu zemlju. Čolović je izgubio svog brata Fedora 2013. godine, kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca. Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

Film “Potreba za mržnjom”/Promo

Film je premijerno prikazan u našoj zemlji prošle godine, na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs i ove godine na 68. Martovskom festivalu, na kojem je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom. Prikazivanjem na predstojećem 27. Sarajevo Film Festivalu doživeće regionalnu premijeru.

U filmu su, pored svirepog ubistva Fedora Frimermana, obrađeni tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića, ubistva Slobodana Vukića, zatim slučaj keruše Mile i Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša. Kroz ove i druge slučajeve reditelj istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

Film “Potreba za mržnjom”/Promo

Muziku za film radio je Srđan Marković, montažer je Bojan FIlipović, a direktor fotografije Gojko Despotović, dok scenario i režiju potpisuje Filip Čolović. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

“Umeće koje je Čolović pokazao što rediteljskim rešenjima, što narativnim, čini ovaj film jednim od najupečatljivijih ostvarenja srpske kinematografije poslednjih godina.” – Sanja Dojkić, B92

Filip Čolović Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

“…Neizlečivo tužno srce ima ovaj beogradski televizijski i filmski reditelj, poeta i pisac i takvo je svoje srce razgolitio pred gledaocima filma „Potreba za mržnjom.” – Dubravka Lakić, Politika

Pročitajte još

U kategoriji dokumentarnih filmova (izbor selektorke Rade Šešić), za nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija, takmiči se 16 ostvarenja iz 14 zemalja (uključujući koprodukcije).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike