„Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift?“ dr Teodora Papakostasa u prodaji

25.04.2024

13:51

0

Od najranije praistorije do kraja klasične antike

„Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift?“ dr Teodora Papakostasa u prodaji
Može li stara Grčka da stane u jedan lift - Copyright Vulkan/Promo

Za ljubitelje popularne nauke i one koje interesuju arheologija, grčka istorija i kultura, knjiga koja donosi uzbudljivo putovanje kroz vreme i prostor „Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift?“ u prodaji je u izdanju Vulkan izdavaštva.

Promo/Vulkan
 

Priča počinje kada se dva potpuna stranca zaglave u liftu – jedan je arheolog, a drugi
nije. Dr Teodor Papakostas – u ulozi zabavnog arheologa naratora – ne odgovara samo na najčešće postavljana pitanja iz oblasti arheologije već i otkriva velike i male magične trenutke starogrčke istorije.

Među temama koje pokreće nalaze se i mnoga spektakularna i zanimljiva pitanja: Kako je razuzdani ples doveo do rođenja demokratije? Zašto je filozof Heraklit smatrao da Homera treba bičevati? Zašto se Kikladi zovu baš tako? Kako su skupili toliko knjiga za Aleksandrijsku biblioteku? Šta je po zanimanju bio pobednik prvih Olimpijskih igara?

Arheologija i antika u celini, smatra Papakostas, pripadaju svima nama. One su prijatne, uzbudljive, zastrašujuće i šaljive. Inspirišu nas i ukazuju nam na to šta je oduvek značilo biti čovek. Na svojevrstan način, pročuvanje arheologije i antičkog sveta jeste jedinstvena vrsta kolektivne psihoterapije kroz koju spoznajemo sami sebe. Stoga je ponovno povezivanje s antikom, pre svega, ponovno povezivanje i sa nama samima.

Vulkan/Promo
 

Teodor Papakostas je rođen u Solunu, gde je i odrastao. Diplomirao je arheologiju, a magistrirao praistorijsku arheologiju na Univerzitetu u Notingemu. Doktorirao je klasičnu arheologiju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Učestvovao je u iskopavanjima u Grčkoj i Velikoj Britaniji i radio je u Arheološkom muzeju u Solunu.

Ukoliko ste uživali u knjigama „Mala knjiga stoicizma“ Jonasa Salcgebera i „Doručak sa Senekom“ Dejvida Fajdlera, ova knjiga je pravi izbor za vas. Najnovije delo iz oblasti popularne nauke „Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift?“ dostupno je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike